13 жовтня, у переддень державного свята Дня захисника України, у стінах Солонянської СЗШ №1 відбулося відкриття меморіальної дошки учаснику бойових дій в зоні АТО Віктору Васильовичу Самойлову. Провівши 7 місяців на Сході України, Віктор загинув 24 серпня 2014 року в Іловайському котлі, під Савур-могилою, до останнього подиху захищаючи незалежність свого народу. Указом Президента України від 31 жовтня 2014 року посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Першим до присутніх звернувся директор Солонянської СЗШ №1 Володимир Анатолійович Бондар: «Траурна й водночас неординарна подія зібрала нас сьогодні на цьому місці. До Солонянської середньої школи №1, яка за роки свого існування випустила у доросле життя не одну тисячу юнаків і дівчат, повертається її випускник, який став символом мужності, гордості за свою Вітчизну, нескореності, щирості, звитяги – Віктор Самойлов. На превеликий жаль, повертається у граніті… До останнього подиху він виконав свій громадянський обов'язок, захищаючи свободу та незалежності нашої України від ненажерливих посягань російських найманців. Віктор віддав своє молоде життя, щоб загасити імперські апетити режиму Путіна. Завдячуючи йому й тисячам таких же героїв, ми сьогодні маємо можливість жити, навчатися, творити, кохати під мирним небом. Цінуймо це! Пам'ятаймо щоразу, зазирнувши у вічі героя, про ту надзвичайно високу ціну, яку заплатили вони за наше мирне сьогодення. Ім'я такої ціни – життя… Пам'ятаймо, що герої не вмирають, бо пам'ять про них живе у наших душах, діях, мріях. Будемо гідно нести через усе своє життя високе звання учня Солонянської середньої школи №1 так, як його щиро проніс Віктор Самойлов». 

Право відкрити меморіальну дошку отримали директор школи Володимир Анатолійович Бондар та воїни-захисники Солонянщини на чолі з головою спілки АТО Русланом Миколайовичем Гурським. Освячення дошки провів митрофорний протоірей Української православної церкви Київського Патріархату отець Микола Марчук. Голова ГО «Фенікс» Людмила Кулик звернулася зі словами співчуття та вдячності за подвиг до почесних гостей, мами Віктора, Лідії Георгіївни та сина Олександра. Пам’ять загиблого героя-захисника присутні вшанували покладанням квітів.

Виконавчий комітет Солонянської селищної ради цінує подвиг загиблих земляків. Як підтвердження цього – у смт Солоному перейменовані вулиці на честь загиблих учасників АТО. Також по цих вулицях виконано освітлення. Нехай це стане гідною пам’яттю їх подвигу!