Фото без опису Соціальний захист – запорука повноцінного  життя

 

Щороку  3 грудня разом зі світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день інвалідів. З 1992 року Генеральна Асамблея ООН оголосила цей день днем вшанування людей з особливими потребами. Україна долучилась до відзначення Міжнародного дня інвалідів з 1996 року.

Міжнародний день інвалідів у всьому світі об’єднує людей з особливими потребами та людей, небайдужих до їх долі. Сила духу, яку інваліди виявляють у повсякденному житті, їх працелюбність, наполегливість, вміння досягати поставленої мети допомагають їм вести повноцінне життя незважаючи на багато побутових незручностей.

Нещасні випадки на виробництві, професійні захворювання і, як наслідок, сумний вирок медиків – каліцтво. Нажаль, ця проблема і досі не втратила своєї актуальності. Трапляється біда, і люди, які ще вчора були здоровими і працездатними, наразі опиняються в складних життєвих обставинах.

Не зважаючи на всі складності, з якими стикаються інваліди у житті, ці мужні люди демонструють велику сміливість і витривалість. Однак, хоча нас і продовжують надихати люди, які досягли великих перемог, їх успіхи не повинні затьмарювати проблеми, з якими стикаються ті, хто живе в більш складних умовах і хто потребує нашої постійної допомоги і розуміння.

Одним з основних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є турбота про тих людей, які в результаті отриманих ними на виробництві травм або професійних захворювань, стали інвалідами праці.

На сьогодні відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області опікуються майже 37 тисячами потерпілих та інвалідів внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання.                   З них інваліди І групи 279 осіб, ІІ групи  – 1945 осіб, ІІІ групи – 18880 осіб.

Найбільша кількість інвалідів внаслідок нещасного випадку на виробництві налічується у гірничо-металургійній галузі, в розрізі відділень Фонду: м.Кривий Ріг – 5325, вугільний регіон (Павлоград, Першотравенськ, Тернівка, Петропавлівка) – 10808, металургія – (Дніпро, Кам’янське) – 2597.

За підсумками перерахунків у 2017 році щомісячна страхова виплата потерпілим на виробництві в Дніпропетровській області збільшилась в середньому на 573 грн. та на 829 грн. в шахтарському регіоні, що складає 2991 грн. та 4336 грн. відповідно.

Інвалідам праці Фонд надає широкий спектр медико-соціальних послуг, серед яких: медична реабілітація, стаціонарне та санаторно-курортне лікування,  забезпечення технічними засобами реабілітації, автомобілями, додатковим харчуванням, протезуванням, лікарськими засобами, а також здійснюються виплати на постійний сторонній, медичний догляд та побутове обслуговування тощо.

Завдяки отриманню відновної терапії потерпілі повертаються до можливості самообслуговування, стають більш соціально адаптованими.

В поточному році медичну реабілітацію вже проведено                               75 потерпілим на виробництві на суму майже 1,9 млн. грн.

24 травня 2017 введено в дію принципово новий Порядок забезпечення інвалідів внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання путівками для санаторно – курортного лікування, яким визначено, що інваліди мають право вільного вибору санаторно –курортного закладу, згідно  медичних показань за профілем лікування, зазначених у довідці лікувального закладу для одержання путівки за формою 070/о.

З початку 2017 року путівками для санаторно – курортного лікування забезпечено 1003 інваліда в 27 санаторіях, на загальну суму 33,6 млн.грн.

Адаптуватися до сучасних умов, повірити в себе, розширити свої можливості інвалідам допомагають протезно-ортопедичні вироби. Їх отримали 513 інвалідів  на загальну суму понад 1,6 млн. грн.

Для інвалідів, які втратили функцію самостійного пересування в будинку та за його межами Фондом здійснюється замовлення різноманітних засобів пересування. З початку року інвалідів області забезпечено 12 колясками на суму130,7 тис.грн.

Спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням забезпечено 289 інвалідів праці на загальну суму понад 7,6 млн. грн., що майже на 90% більше ніж за аналогічний період 2016 року (4 млн.грн).

Автомобілями, які були придбані за кошти Фонду,  користуються 332 інваліди.

Компенсацію витрат за бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів, а також на транспортне обслуговування отримали 448 інвалідів.

Додатковим харчуванням забезпечено 11 інвалідів на загальну суму понад 117,9 тис. грн.

У багатьох країнах світу до Міжнародного дня інвалідів проходять спартакіади, в яких беруть участь люди з обмеженими можливостями. Вони демонструють не тільки фізичну силу, але і внутрішні резерви організму, намагаючись довести, що можуть жити повноцінно, яскраво та насичено.

З метою залучення інвалідів до активного способу життя та допомоги у моральній, фізичній і соціальній реабілітації, на базі спортивного комплексу Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (м.Дніпро) у квітні поточного року відбулась  V відбірна регіональна спартакіада серед інвалідів праці «Сила Духу».

У змаганнях приймали участь спортсмени з Дніпропетровської області. По кожному виду змагань були визначені переможці, які гідно представляли рідну Дніпропетровщину на фінальних змаганнях п'ятої Всеукраїнської спартакіади серед інвалідів праці «Сила духу» у червні поточного року в місті Одеса та  вдруге поспіль у запеклій боротьбі посіли І місце.

Обов’язок та покликання Фонду соціального страхування України допомагати людям, в тому числі тим, які зазнали травм на виробництві. Допомагати не лише матеріально, а насамперед своєю увагою і чуйністю, добрим словом і конкретною справою.

Користуючись нагодою, хочу побажати всім оптимізму, родинного затишку, заслуженої шани і вдячності людей, а також запевнити, що управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області та його відділення і надалі будуть робити все можливе, щоб інваліди праці якнайбільше залучалися до активного способу життя, надавати їм допомогу у моральній, фізичній і соціальній реабілітації, а всім тим, хто опікується людьми з обмеженими можливостями - виразити подяку. Адже надання їм щоденної підтримки й допомоги – реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.

 

 

Начальник управління

виконавчої  дирекції Фонду

соціального страхування

України в Дніпропетровській області                              Надія Братко