До 203-ої річниці з дня народження  Кобзаря у закладах освіти Солонянської громади відбулися як традиційні урочистості та заходи, так і нові події, ініційовані учнями. Педагоги і учні Солонянської СЗШ №1 (опорний заклад) та Солонянської СЗШ №2 провели уроки пам'яті біля пам'ятника Тараса Шевченка у смт Солоному. Саме в День народження поета діти з вчителями зазвичай влаштовують спільні читання творів Кобзаря. У Солонянській СЗШ №2 діти взяли участь у загальношкільній виставці «Кобзарів» із домашніх та шкільної бібліотеки.

У Тритузнянському НВК бібліотекар Пилипенко В.В. теж влаштувала літературні читання, де діти декламували уривки з улюблених творів Тараса Шевченка. Учні молодших класів підготували ілюстрації. Також старшокласники під керівництвом учителя української мови та літератури Кутової О.А. організували флешмоб «Шевченко – син українського народу».

Активними учасниками Шевченківських днів стали учні  Солонянської середньої школи  №1 (опорний заклад). Діти ініціювали проведення конкурсу міні-книжок «Мій Шевченко», у 8-9 класах був проведений творчий конкурс віршів «Мій Шевченко, моя Україна» (вчитель української мови Саліженко А.М.). Учні 11 класу опорної школи стали учасниками брейн-рингу «Знавці творчості Тараса Шевченка» (вчитель Давидова Н.В.). Разом із вчителем української мови та літератури Колосовою І.В. учні 8А і 9А класів відвідали урок-реквієм «Трагічна доля матері  у творчості Т.Г. Шевченка». Учні 6 класів здійснили віртуальну мандрівку шляхами Т. Шевченка «Мій Кобзар» (вчитель української мови Полятикіна Л. П.).  У 5 – 7 класах було проведено засідання Клубу юних словесників «Якби ви вчились так, як треба». Учні молодшої школи робили фото біля пам’ятника Шевченку і розмістили його на офіційній сторінці флешмобу.

Щороку завдяки наполегливості та ініціативі учнів і педагогів громади Тарас Григорович Шевченко відкриває нові грані свого нетлінного образу Кобзаря – великого сина українського народу. Хай же світло його генія продовжує освічувати дорогу боротьби за державність і незалежність України!