Тонкий лід

Деякі небезпеки наче чекають своєї години, у кожної з них - свій час. Лід може підвести нас восени, взимку і навесні.

Ми пропонуємо заходи, котрі необхідні кожній людині, яка може опинитися в екстремальній ситуації. Вони допоможуть вам зменшити ризик небезпеки на льоду.

Заходи безпеки на льоду

•Знайдіть спочатку стежку або сліди на льоду. Якщо немає, позначте з берега маршрут свого руху.

•Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць: лід може бути неміцним біля стоку води (наприклад, біля ферми або фабрики);  тонкий   або  крихкий   лід  буває  поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості  вмерзли у лід, обминайте ділянки, які покриті товстим прошарком снігу - під снігом лід завжди тонший; тонкий лід і там, де б'ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку; особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з'єднуватись із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.

•Візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Якщо після першого удару палицею  на ньому з’являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. Причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви взуття від льоду.

•Ні в якому разі не перевіряйте    міцність льоду ударом ноги. Інакше   вам       доведеться   з'ясовувати,    наскільки   добре    ви запам'ятали і засвоїли цю пораду.

•Пошукайте, чи немає вже прокладеної лижні. Якщо немає, і вам треба її  прокладати, кріплення лиж відстебніть (щоб, у крайньому випадку, швидко їх позбутися), палиці тримайте в руках, але петлі лижних палиць не накидайте

на кисті рук. Рюкзак повісьте лише на одне плече, а краще

волочіть на мотузці на відстані 2-3 м позаду. Якщо ви йдете

групою, відстань між лижниками (та  й пішоходами) не скорочуйте менш ніж на 5 м.

•Пробийте лунки з різник боків переправи, щоб виміряти товщину льоду (рекомендується, щоб відстань між ними була 5м) і проміряйте їх. Майте на увазі, що лід складається із двох прошарків - верхнього (каламутного) і нижнього (прозорого і міцного). Виміряти точно товщину можна лише знявши спочатку верхній (каламутний) прошарок і відділивши його від снігового, зовсім уже не міцного льоду.

•Безпечним вважається лід:

для одного пішохода - лід зеленуватого відтінку товщиною не менш як 7см; для обладнання ковзанки - не менш як 10 - 12 см (масове катання -    25 см);     масову переправу пішки  можна організовувати, коли товща льоду не менша, ніж 15 см. 

Катайтеся на ковзанах лише на   перевірених та обладнаних місцях.|

•Якщо лід почав колотися та з'явилися характерні тріщини – негайно   повертайтеся. Не біжіть, а відходьте   повільно, не відриваючи ступнів  від льоду.

•Твердо засвойте, що під час зимової підлідної риболовлі слід особливо суворо дотримуватися правил безпеки. Це доведено багаторічним досвідом:

– не пробивайте поруч багато лунок;

– не збирайтеся великими групами на одному місці;

– не пробивайте лунки на переправах; не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яка б риба не клювала;

– завжди майте під рукою міцну мотузку завдовжки 12- 15 м;

– тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви провалилися на льоду річки або озера

• Широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з воловою. Дійте рішуче і не лякайтеся (тисячі людей і до вас провалювалися і врятувалися). 

•Намагайтеся не обламувати крайки льоду. Без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

• Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, і де міцність льоду вже перевірена. Незважаючи на   те, що вогкість і холод змушують вас   побігти і зігрітися,   будьте   обережні   до   самою  берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

•Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете їй на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не відповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санчата або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати зв'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3 — 4 м.

•Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги, лягайте на під ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішучо і хутко – постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

•Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть від небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і  напоїть гарячим чаєм.

Пам'ятайте: відправлятися на водойми поодинці  небезпечне!

 

Сектор з питань цивільного захисту та

мобілізаційної роботи виконавчого

комітету Солонянської селищної ради