Фото без описуВосени 2016 року Солонянську СЗШ№1 І-ІІІ ступенів (опорний заклад) було відібрано до участі у Всеукраїнській програмі освіти для демократичного громадянства «Демократична школа». Головна задача цієї програми – розвиток в учнів компетентностей для життя у демократичному суспільстві. Сьогодні школа відіграє ключову роль у вихованні майбутніх громадян, які мають бути готові до викликів сучасності. Саме в школі діти отримують перший досвід суспільного життя, тому важливо, щоб цей досвід формував активну громадянську позицію. Приємно, що саме опорна школа пройшла складний конкурсний відбір і долучилася до реалізації актуальної і стратегічно важливої програми. Координує роботу даного напрямку в Україні Європейський центр імені Вергеланда.


Діяльність Програми відповідає пріоритетам Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки, сприяє виконанню Україною положень Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та прав людини CM/Rec(2010)7 та рекомендацій Рамок компетентностей для культури демократії (РЄ, 2016).
1-го лютого 2017 року в м.Києві відбулася урочиста конференція з відкриття другого циклу Програми, на якій був присутній директор Солонянської СЗШ №1 Бондар Володимир Анатолійович. 42 директори відібраних до участі шкіл з усіх регіонів України, а також тренери мережі Програми взяли участь в інформаційних сесіях та інтерактивних обговореннях щодо можливих напрямків демократизації шкільного життя. 
Захід відкрив заступник міністра освіти й науки України Павло Хобзей, який наголосив на провідній ролі директорів навчальних закладів як агентів змін, зокрема у побудові горизонтальних зав’язків на місцях й посиленні автономії школи. Виконавчий директор Європейського центру ім. Верегеланда Ана Перона-Ф’єльдстад зазначила, що розвиток демократичних компетенцій у школі – завдання, важливе не лише для України, а для Європи і світу загалом. Таким чином, зміни в українських школах, яким сприяє Програма, йдуть у ногу з глобальними освітніми трендами. Петер Баук, радник з питань співробітництва та розвитку Посольства Норвегії поділився з учасниками заходу своїми спогадами про зміни в освіті у Норвегії. Він особисто був серед молоді, яка майже 50 років тому ініціювали зміни, що уможливили рівноправність учнів у процесі прийняття рішень у норвезьких школах. Конференція закінчилася церемонією підписання Декларацій про співпрацю між школами та Програмою.
24-28 лютого у м. Харкові відбулися базові тренінги для 8-ми шкільних команд, участь у якому взяла і команди опорної школи: вчитель початкових класів Сіліверстова Людмила Вікторівна, голова Ради школи Кіприч Сергій та представники соціально-гуманітарного відділу – начальник Грекова Ірина Вікторівна і спеціаліст Полянчикова Олександра Миколаївна. У ході теоретичних та практичних сесій учасники познайомилися з концепцією освіти для демократичного громадянства та прав людини. Україна ще у 2010-му році стала підписантом Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та прав людини, чим взяла на себе зобов’язання по реалізації її положень. На даний момент основні принципи розвитку соціальних і громадянських компетентностей відображені в Концепції «Нової української школи», яка була презентована у 2016 році.
13-го березня у приміщенні опорної школи відбулася зустріч робочої групи проекту «Демократична школа» у складі представників соціально-гуманітарного відділу та адміністрації опорної школи. У ході наради учасники обговорили календарний план роботи. Зараз ми перебуваємо на підготовчому етапі до впровадження демократичних змін у школі. На весняних канікулах тренери Європейського центру ім.Вергеланда приїдуть до опорної школи з презентацією проекту. Далі запланована робота з моніторингу і оцінки поточної ситуації в закладі. Після цього робочою групою будуть обрані ключові напрямки, за якими здійснюватиметься впровадження засад демократичного громадянства у навчально-виховний процес. 
Сподіваємося на підтримку батьків і громадськості, та активну співпрацю не лише у межах проекту, а й для подальшої модернізації школи. Новій українській школі бути!

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису