29 березня у лабораторії інформаційних технологій Солонянської СЗШ #1 відбулася друга зустріч робочої групи опорного закладу з тренерами Всеукраїнської програми "Демократична школа". Поспілкуватися про можливості демократичних змін у школі зібралися всі ключові учасники навчально-виховного процесу: педагоги та адміністрація закладу, учні (в тому числі представники учнівського самоврядування), а також активні батьки, представники селищної ради і громадськості.

Завдяки відкритому діалогу, який модерували тренери програми, учасники зустрічі обговорили основні напрямки можливих демократичних змін у школі, а саме: навчання демократії і прав людини в рамках навчально-виховного процесу, розбудова демократичного середовища та врядування у школі, а також налагодження партнерства з місцевою громадою і батьками. У кожній зі сфер були розглянуті певні стандарти, які є орієнтирами для сталого розвитку навчального закладу. За допомогою "Інструменту демократичного розвитку", розробленого в рамках програми "Демократична школа", учасники робочої групи оцінили ситуацію в школі, висвітлили основні досягнення, а також проблеми та виклики, що стоять на заваді подальших змін. У цій груповій роботі одним із найважливіших моментів виявилося усвідомлення того, що дане дослідження спрямоване не на зовнішню оцінку закладу, роботи педагога чи успішності учня, а, перш за все, на самопізнання та мотивацію до розвитку. Отже, чим більше буде вмотивованих учасників навчально-виховного процесу, які готові докладати зусилля до демократичного розвитку школи, тим успішнішим буде процес трансформації.

Сподіваємося, що подальших змін не доведеться чекати надто довго. Адже вже сьогодні учні констатували певні позитивні зрушення, які відбулися протягом останнього року: це і залученість до процесу прийняття рішень у школі, і доступність та відкритість адміністрації закладу, значне покращення матеріально-технічної бази.

Серед очікувань учасників робочої групи - розробка усталених механізмів спільного прийняття рішень з ключових питань розвитку школи та підвищення поінформованості учасників навчально-виховного процесу.

Сподіваємося, наш "вулик" опорної школи пожвавиться завдяки участі в такому стратегічно важливому проекті. Справді, хочеться, щоб думки всіх і кожного були максимально враховані, і щоб у стінах опорного закладу було комфортно. У цьому напрямку ми вже крокуємо досить впевнено. Як доказ цього - сьогодні на території Солонянської СЗШ #1 відбувались одразу декілька різнопланових заходів: тренінг за програмою "Демократична школа", районні спортивні змагання вчителів та дитячі змагання "Юні інспектори дорожнього руху". Кому вдалося побувати на всіх локаціях, той міг спостерігати багато цікавого: швидку та уважну їзду учнів на велосипедах у шкільному дворику, зосереджену та напружену гру в теніс вчителів у вестибюлі, влучну стрільбу з пневматичних гвинтівок у тирі, дартс у спортивній залі та мозковий штурм у лабораторії інформаційних технологій. Головне, що для всіх знайшлося місце і усім було комфортно.
Отже, не зупиняємося на досягнутому, і продовжуємо творити демократичні зміни разом!