Під час повені чи паводку

слід зберігати спокій і діяти відповідно ситуації

 

Попередьте сусідів, по можливості, надайте допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку. Після чого: підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування на декілька днів, медикаменти і дійте згідно інструкції:

1. Від’єднайте всі електроприлади від електромережі, вимкніть газ.

2. Придбайте резинові чоботи, водонепроникний одяг та, по можливості, надувний човен. Все це допоможе вам під час повені.

3. Перенесіть більш цінні речі та продовольство на верхні поверхи будинку або підніміть на верхні полиці.

4. Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві на якесь підвищення (якщо ви проживаєте в сільській місцевості).

 

В зоні раптового затоплення:

1. Уникайте паніки, по можливості, негайно залиште зону підтоплення.

2. Підніміться на верхні поверхи (дахи будинків, дерева чи інші підвищення). Якщо будинок одноповерховий – займіть горішні приміщення. Залишайтеся там до прибуття допомоги. Сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.

3. Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.

4. Під час та після повені, ні в якому разі, не пийте воду з джерел водопостачання, які були підтоплені (так як вони можуть бути зараженими).

Після повені, паводка:

1. Переконайтеся, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням.

2. Не користуйтеся електромережею до повного осушення будинку.

3. Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

4. Усе майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

5. Обов’язково кип’ятіть питну воду!

6. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

 

У зв’язку з підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Зарадити цій біді можна дотримуючись простих правил гігієни!

 

Відділ з питань цивільного захисту

та мобілізаційної роботи

виконавчого комітету селищної ради