"Увага! Термінова евакуація! Негайно покиньте приміщення!". Такі повідомлення чують учні та вчителі Солонянських шкіл останнім часом. Так, в період із кінця грудня 2021 року по 18 січня 2022 року до відділення поліції № 9 Дніпровського РУП ГУНП в Дніпропетровській області надходять анонімні повідомлення про замінування двох шкіл, розташованих на території смт Солоне. 

Ці об'єкти масово "мінують" невідомі, намагаючись посіяти паніку та хаос серед населення. На кожен такий випадок виїжджають слідчо-оперативні групи, поліцейські офіцери громади, експерти-вибухотехніки, кінологи, рятувальники, працівники інших відомств та, ретельно обстеживши школи, вибухівки не знаходять. Спеціалісти витрачають засоби і час на пошуки неіснуючих вибухонебезпечних предметів, а хтось у цей час може дійсно потребувати допомоги фахівців задіяних по «жартівливому» замінуванню.

За кожним фактом неправдивого повідомлення відділенням поліції № 9 відкрито кримінальне провадження за ст. 259 Криінального кодексу України -  завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності та триває досудове розслідування. 

Станом на 18.01.2022 року до правоохоронних органів Національної поліції України надійшло 9 неправдивих повідомлень про замінування 600 об'єктів у різних містах країни. 

Поліцейські вкотре звертають увагу громадян! За подібні кримінальні правопорушення, згідно зі ст. 259 Кримінального кодексу України, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 6 років. Якщо такі дії призвели до тяжких наслідків або скоєні вдруге – порушникам загрожує від 4 до 8 років ув’язнення.

За подібні необдумані вчинки дітей адміністративну відповідальність нестимуть їх батьки. Відповідно до ст. 183 «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб» та ст. 184 «Невиконання батьками або особами, що їх заміняють, обов’язків щодо виховання дітей» доведеться сплатити штраф у  розмірі від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-5100 грн.) КУпАП дорослим.

Фото без опису