Пам’ятка попередження щодо грипу птиці

Станом на теперішній час епізоотична ситуація, щодо грипу птиці на території  Солонянського району благополучна. Проте, необхідно пам’ятати, що Дніпропетровська область розташована на перетині декількох шляхів міграції перелітних птахів, тому постійно існує ризик занесення збудника грипу птиці дикими перелітними птахами з неблагополучних територій. В роки аномально теплих зим, під час сезонної міграції , ризик заносу інфекції істотно підвищується.

Грип птиці – хвороба, що викликається високопатогенним вірусом, який  вражає як свійську, так і дику птицю. Джерело інфекції - хворі і перехворілі птахи, а також ті, які  в інкубаційному періоді виділяють вірус з носової і ротової порожнин при кашлі та чханні, з яйцем і послідом. Віруси пташиного грипу здатні інфікувати людей (через прямий контакт із інфікованою птицею, будь-який предмет чи субстанцію, що містить або на якому містяться патогенні мікроорганізми і при доторкуванні до якого є ризик зараження) та викликати у них хворобу різного ступеня тяжкості .

Перелітні птахи інфіковані вірусом можуть переносити його на значні відстані за міграційними маршрутами.

Територія відпочинку та гніздування диких птахів становлять підвищений ризик, а найбільш вразливими є особисті селянські господарства та дрібні товарні ферми з вигульним способом утримання птахів.

Значний негативний вплив хвороби на здоров’я тварин, людей , економіку країни в цілому. Для захворювання пташиним грипом характерний високій падіж поголів’я, а у разі лабораторного підтвердження хвороби, негативно впливає на торгівлю на уражених територіях. Тому, з метою недопущення занесення вірусу грипу та поширення інфекції в районі, профілактики зараження людини вірусом грипу птиці, кожному суб’єкту господарювання , приватним особам що утримують птахів необхідно дотримуватися правил, а саме не допускати:

  • контакту свійських птахів з дикими і синантропними птахами;
  • птахів до відкритих водойм, де можливо знаходиться дика птиця ( напування проводити на території пташника);
  • зберігання на території господарства у відкритому виді корми, які приваблюють диких птахів та гризунів, негайно прибирати будь-яке висипання кормів;
  • несвоєчасне прибирання господарчого двору, приміщень де утримується птиця від сміття і продуктів життєдіяльності;
  • невідповідну утилізацію посліду, підстилки  та загиблої свійської птиці;
  • придбання молодняку птиці , інкубаційних яєць з неблагополучних господарств,
  • придбання живої птиці на ринках в місцях несанкціонованної торгівлі без відповідних ветеринарних документів
  • поповнення основного стада новозаведеною птицею без попереднього карантинування (ізоляції);

Для профілактики зараження вірусом пташиного грипу людей, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею , мити руки з милом, вдягати змінний одяг та взуття, патрати в рукавичках і т.п. Своєчасно  проводити поточну дезінфекцію обладнання, пташників, одягу та взуття

При виявлені аномальної поведінки птахів, перших ознаках захворювання (відмова від води і корму; скуйовджене оперення; аномальна поза; набрякання голови; зміна кольору сережок і гребінця; порушення в координації руху; тремор ; у водоплавних птахів помутніння рогівки очей тощо) або випадках раптового масового падіжу необхідно негайно звернутися до Солонянської районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: смт Солоне, вул. Терентьєва,7 для виявлення причин захворювання і недопущення епізоотії.

 

 Солонянське управління

ГУ Держпродспоживслужби в

Дніпропетровській області.