Село Сурсько-Михайлівка. Коржівка - місце колишнього козацького зимівника.

Микита Леонтійович Корж краєзнавець - мемуарист, автор «Устного повествования...» довірена особа останнього отамана П.Калнишевського, свідок зруйнування Запорізької Січі.

З діда - прадіда козак. Походив із запорозького роду, що відзначався надзвичайним довголіттям: його батько прожив 115 років, дід - 85, прадід – 89.

Від 1738 понад двадцять років перебував на Січі. Оженившись, вів власне хазяйство на хуторі біля річки Суха Сура. Мав 7 синів та 4 доньки.

Після знищення 1800 року вільних хуторів був обраний громадою повірником за землю та громадські справи колишніх запорожців і відряджений до Москви. Завдяки його клопотам землю було повернено. У віці 105 років ще був досить бадьорим і помер від застуди, яку дістав, збираючи по околицях милостиню на будівництво нової церкви.

Дуже добре пам’ятав старовину; вельми цікаво оповідав про неї. Незадовго до смерті його усні оповідання про побут запорожців записали архієпископ Катеринославський, Херсонський та Таврійський Гавриїл (світське ім’я Василь Федорович Розанов.

Окреме видання - «Устное повествование бывшего запоржца, жителя Екатеринославской губернии и уезда, села Михайловского, Никиты Леонтьевича Коржа» вийшло в Одесі 1842 року.

Микита Корж - особа історична. Він автор унікального твору «Устное повествование бывшаго запорожца, жителя Екатеринославской губернии и уезда, селения Михайловки Никиты Леонтьевича Коржа», який використовують практично всі дослідники Запорозької Січі.

Фото без опису