Село Військове. Меморіальний комплекс «Місце форсування Дніпра»

Пам’ятник історії ( Велика Вітчизняна війна 1941 - 1945 рр.). Знаходиться на відстані 2 км. на південний схід від села Військове, на березі річки Дніпро. Правий крутий берег ріки в цьому місці найбільш полого спускається до води, порізаний балками.

Тут в ніч на 26 вересня 1943 року штурмовий загін 25-ої гвардійської стрілецької дивізії під командуванням гвардії старших лейтенантів Зєвахіна В.С., Шишлова Н.І. почали форсування Дніпра.

Загін захопив плацдарм на південній окраїні села і розпочав бій за висоту. Вслід за першим загоном висадилися бійці 333 стрілецької дивізії під командуванням капітана Стрижаченко А.А. Плацдарм був розширений. В ніч на 27 вересня форсували Дніпро 1120 і 1116 стрілецькі полки. Протягом 27 - 29 вересня частини 333 стрілецької дивізії вели бої за укріплення і утримання плацдарму.

Одночасно на правий берег висадилися воїни 35-ої гвардійської стрілецької дивізії і вступили в бій, щоб звільнити село Військове.

З 27 по 29 вересня 203 стрілецька дивізія завершила форсування Дніпра і, прорвавши ворожу оборону, заволоділа с. Вовніги. Бої на плацдармі підтримувалися полковою і дивізіонною артилерією, авіацією 17-ї повітряної армії. Всього на цій ділянці форсування Дніпара приймали участь 14 частин і з’єднань. Бойові дії продовжувалися на ділянці Військове - Вовніги цілодобово до 23 жовтня 1943 року.

В жорстоких боях на плацдармі радянські воїни різних національностей Радянського Союзу проявили стійкість, мужність, героїзм. 85 з них удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Пам’ятник збудовано в 1961 році, у 1985 році проведено реконструкцію. Автори - архітектори Супонін Л.С., Логунов С., Пономаренко В.І., скульптор - Павлов С.П.

На місці форсування Дніпра радянськими воїнами в районі сіл Вовніги, Військове збудовано земляний курган висотою 21 м. Збоку кургану, який повернутий до Дніпра і берега, викладені залізобетонні плити в формі стріли, яка вказує направлення руху радянських воїнів під час форсування. В нижній частині композиції - 17 бронзових дошок з номерами частин і з’єднань радянської армії, які форсували Дніпро. Площа меморіального комплексу складає 7 тисяч метрів.

Фото без опису