Фото без опису

Наближається День Святого Миколая – важливе релігійне свято, популярне в різних країнах світу. Українці традиційно ставляться до нього з особливим трепетом, а діти обов'язково чекають на подарунки під подушкою. Це можливість поринути в казку та диво не тільки для дітей , а й для дорослих. Діти чекають це свято, як ніхто інший. Це дуже трепетно - прокинутися вранці та знайти під подушкою сюрприз, який залишив Святий Миколай.

Зазвичай кожен з батьків хоче  побалувати свою дитину  купуючи іграшки або  щось

смачненьке. Виробники  солодощів вже давно об’єднали ці бажання дітей та пропонують споживачам різноманітні солодощі, у пакування яких входять дрібні дитячі іграшки. Батьки, при виборі такого продукту повинні знати про певні небезпеки  такого «міксу» іграшки та солодощів.

Одна з негативних сторін таких іграшок те, що вони  мають дуже маленький розмір та в більшості складаються з дрібних деталей, як конструктор, тому вони не рекомендуються для ігри малюкам  віком до 3-х років. Необхідно спостерігати за дитиною і не залишати її без нагляду з іграшкою, адже діти  все пробують «на смак». Дрібні деталі легко можуть бути від'єднані від іграшки та потрапити до трахеї або до бронху, що може привести до непрохідності  дихальних шляхів і механічної асфіксії у малюка.

Необхідно обов’язково звернути увагу на маркування харчових продуктів, до складу яких входить іграшка. Виробники продукції, зі свого боку, повинні наносити на продукцію чітко видимі, розбірливі, зрозумілі та точні попередження. Попередженням повинні передувати слова “Увага” або “Попередження”. Іграшки, що розміщені в харчових продуктах або поєднані з ними, повинні містити попередження: “Усередині іграшка. Рекомендується нагляд дорослої особи”.

Попередження, які впливають на рішення споживачів щодо придбання іграшки, зокрема ті, що визначають вік користувачів, та інші попередження зазначаються на споживчій упаковці таким чином щоб були  чітко видимі для споживача перед купівлею, в тому числі у разі, коли купівля здійснюється шляхом електронної торгівлі.

Нанесення на продукцію маркувань, знаків або написів, які можуть вводити в оману третіх осіб - забороняється. Будь-яке інше маркування може бути нанесене на продукцію за умови, що це не вплине негативно на видимість, розбірливість та значення знака відповідності технічним регламентам.

Щоб не наражати дітей на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнішній вигляд.      

Пам’ятайте, кожен покупець має право вимагати  від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів. Якщо Вам не надають відповідну інформацію або  Ви сумніваєтеся в її достовірності, краще відмовитися від покупки, якою би привабливою не була ціна,  щоб потім не жалкувати .

Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм малюкам, будьте уважними! Бажаємо всій громаді достатку, затишку й душевного родинного тепла.

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби у

Дніпропетровській області