Фото без описуЧерез активне користування газовими приладами в опалювальний період збільшується кількість випадків отруєння чадним газом. Одна з причин цього – несправний стан вентиляційних та димохідних каналів.

Правильна робота ДВК забезпечує виведення шкідливих продуктів горіння назовні. Якщо ж цього не відбувається, ці продукти можуть накопичуватися у приміщенні та становити загрозу для мешканців житла. Самостійно перевірити, чи є тяга у системі, можна за допомогою смужки паперу. Якщо папір втя­гується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, від­хиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прила­ди слід вимкнути і негайно звернутися до спеціалістів. До усунення несправностей вико­ристовувати газові прилади за­боронено.

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на власників квартир (балансоутримувачів чи орендарів).

Проводити роботи із прочищення вентиляційних та димових каналів необхідно не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону). У разі, якщо газові прилади працюють протягом усього року – обстеження та прочищення варто виконувати два рази на рік (навесні та восени). Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має усі необхідні дозвільні документи на виконання цих робіт.

У разі необхідності фахівці спеціалізованої організації прочищають або ремонтують ДВК, перевіряють щільність і відокремленість, справність оголовків і наявність нормальної тяги спеціальним приладом. Усі результати перевірки оформлюють актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству.

Зі свого боку АТ «Дніпропетровськгаз» нагадує про необхідність проведення обстежень вентиляційних та димових каналів та стежить за своєчасним наданням власниками житла актів ДВК. У разі їх відсутності чи отриманні акта з негативним висновком, компанія може ініціювати відключення споживача від газопостачання, бо несправність ДВК загрожує виникненню аварійної ситуації та небезпеки отруєння мешканців чадним газом.

Будьте відповідальними та бережіть здоров’я та життя себе та своїх рідних.