Пам’ятка попередження щодо отруєння грибами
В Україні з початку року зареєстровано 289 осіб, постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них 11 людей померли. Лише за останні 5 років від вживання дикорослих грибів постраждало 78 мешканців Дніпропетровської області, померли 11 осіб, у тому числі 1 дитина віком 7 років.
Г Р И Б И - це цінний харчовий продукт. Кожного року влітку і восени люди вирушають у ліс по гриби. Однак навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, тому що вживання дикорослих грибів (серед яких є багато отруйних) небезпечно через загрозу виникнення важких отруєнь, а іноді і смерті.
В той же час треба враховувати й той факт, що гриби погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців.
Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Слід пам'ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.
По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м'ясі або рибі.
По-друге, дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м'якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.
Далі, нещодавно були одержані нові дані про наявність та особливість отруйних речовин у їстівних грибах. Деякі гриби, зокрема зеленуха, гнояк, дубовик-синяк містять отруйні речовини, які в шлунково-кишковому тракті не розчиняються під дією шлункового та кишкового соків. Отож, ці гриби їдять не боячись сумних наслідків.Однак ці речовини легко розчиняються алкоголем, тому при вживанні грибних страв разом з алкоголем може виникати отруєння, нерідко з тяжкими наслідками.
У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних і залізниць;
- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;
- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми; Гриби особливо небезпечні для дітей! Дітям до 14-16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини "перебудовується" лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5 – 6 гинуть, а 25 – 30 стають інвалідами на все життя!
-Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- Не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
- Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!
Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі:
І група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з'являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку.
ІІ група - отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.
ІІІ група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, появляється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць.
ІV група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Одна стає вужча, друга ширша. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому спостерігається посмикування деяких м'язів. Найчастіше обличчя і пальців рук.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, у залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.
Перша допомога при отруєнні грибами:
Викличте "Швидку медичну допомогу" за номером телефону «103». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. Після цього рекомендується дати хворому міцного чаю. Але поки прийде лікар, не годувати.
Забороняється:
Категорично заборонено вживати алкоголь, оцет, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Деякі народні способи визначення отруйності грибів, якими не слід користуватися:
1. Опущена у відвар грибів срібна ложка чи срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
2. Якщо цибулина або часник, які варяться разом з грибами, буріють або синіють, серед їстівних є отруйні гриби. Однак, побуріння чи почорніння цибулі і часнику можуть викликати як отруйні, так і не отруйні гриби.
3. Отруйні гриби обов'язково викликають скисання молока. Молоко скисає від наявності ферменту типу пепсин і органічних кислот, які можуть бути як в їстівних грибах, так і в отруйних.
4. Личинки комах слимаків не їдять отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають і отруйні, і їстівні гриби.
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.
Пам’ятайте! Збирання грибів для людини – це завжди "гра з вогнем". Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними!
Солонянське управління
Головного управління
Держпродспоживслужби у
Дніпропетровській області.