Сьогодні, 28 січня, відбулось перше засідання робочої групи щодо участі нашої громади в інвестиційній програмі компанії BIT GmbH (Німеччина) для створення об’єкту з переробки відходів Солонянської селищної територіальної громади.

Проблема дійсно є надважливою, адже щорічно в світі нагромаджується більше 5 млрд тон побутових відходів. Партнери програми пропонують за рахунок спільного фінансування побудувати на території нашої громади сучасний завод з переробки відходів (потужність - 26 тон на добу). І це не єдина можливість такого заводу. Крім переробки сміття, біогазова станція в його складі дасть можливість виробляти  електричну енергію до 1,5 МВт на годину.

І це ще не все. Спеціалізоване підприємство дозволить підвищити рівень економічної та енергетичної спроможності громади, забезпечити додаткові надходження в бюджет та створити 48 нових робочих місць. Як показали перші результати опитування у рамках розробки Стратегії розвитку, найгостріша проблема нашої громади, на думку її мешканців, саме брак робочих місць.

Пропозиція щодо дольової участі у спільному підприємстві – 30% кошти місцевого бюджету, 70% - інвестора.

У ході проведення засідання представник компанії ознайомив присутніх із презентацією та провів бліц-опитування у форматі питання-відповідь. Присутніх найбільше цікавило:

  • місце розташування майбутньої забудови
  • чи зможе наша громада забезпечити 26 тон відходів щодня задля ефективного функціонування заводу?
  • за чий рахунок буде здійснюватись доставка відходів до заводу і чи вплине це якимсь чином на тарифи?
  • чи не постраждає від транспортування відходів асфальтне та дорожнє покриття?
  • який прибуток та коли зможе отримати наша громада?

Вас теж зацікавили ці питання, але особисто прийняти участь у засіданні робочої групи ви не змогли? На сторінці Фейсбук вже розміщено відео проведення засідання.

Наступним кроком стане обговорення доцільності участі нашої громади у такому проекті. Ми, спільно з вами, вирішимо долю майбутньої забудови. Висловлюйте своє бачення стосовно будівництва заводу  з переробки відходів членам робочої групи.

Змінюймо  нашу громаду разом!