Шановні дописувачі нашої сторінки! Інформуємо вас про одне з актуальних питань, яке турбує нас та мешканців Солонянської ОТГ:  реставрація будинку братів Бергманів, головної пам’ятки  архітектури місцевого значення.

Об’єкт  був переданий на баланс Солонянської селищної ради    01 січня 2020 року і відразу виготовлено проєктно-кошторисну документацію для проведення ремонтних робіт.

 Розуміючи, що для бюджету громади реставрація будинку братів Бергманів  буде  коштувати значних затрат,   спільно з колективом КЗК "Музей історії"   виконавчий комітет Солонянської селищної ради  прийняли участь у обласному конкурсі проєктів і програм розвитку місцевого самоврядування "Відродження історико-культурної спадщини Дніпропетровщини" з  проєктом "Капітальний ремонт фасаду головного будинку братів Бергманів".

Наша громада стала переможцем конкурсу та, завдячуючи цьому, отримала з обласного бюджету 224 000 грн для реалізації проєкту.  На даний момент проводиться  поточний ремонт фасадів головного будинку садиби Братів Бергманів з локальним кошторисом 440 714 гривень, з них 216 714 грн коштів виділено з місцевого бюджету.

За ці кошти буде зроблено: ремонт та фарбування фасадів, бетонних східців, улаштування вставок у кам'яних східцях,  реставрація дерев’яних вікон, скління дерев'яних рам,  ремонт бордюрів та частковий ремонт покрівлі.

Але для загальної реставрації історичної будівлі цих коштів недостатньо. Тому наразі беремо участь з новим проєктом по реставрації пам'ятки архітектури у конкурсі  "Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини".

 Чекаємо на результати цього проєкту,  віримо в нашу  перемогу та сподіваємося на ваше розуміння і підтримку!