Фото без опису

       Програму житлових субсидій було започатковано у 1995 році рішенням Уряду України для допомоги малозабезпеченим родинам в оплаті житлово-комунальних послуг. Вже більше двадцяти років ця програма залишається головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

         Відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” (зі змінами) (далі – Положення), житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

         Заява з необхідними документами для призначення житлових субсидій приймаються уповноваженими особами (адміністратори ЦНАПу, спеціаліст з питань соціального захисту) та передаються до органу соціального захисту населення Солонянської райдержадміністрації.

Відповідно до підпункту 5 пункту 14 Положення житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо структурними підрозділами з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна  сума  якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії.

          Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг.

         Постановою Кабінету Міністрів України  від 25.03.2020 № 247 «Про особливості надання житлових субсидій» передбачено на період карантину додаткові заходи щодо соціального захисту осіб, яких звільнено з роботи у зв’язку з карантином (врахування до їхнього доходу під час призначення житлової субсидії розміру допомоги по безробіттю замість заробітної плати, яку вони отримували за попереднім місцем роботи).

Тим громадянам, які зараз користуються житловою субсидією вона буде розрахована на опалювальний сезон 2020-2021 року в автоматичному порядку без додаткових звернень. 

          Звертаємо увагу, що подавати новий пакет документів (заява та декларація) лише у разі зміни складу сім’ї домогосподарства. 

 

    Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати управління якщо:

– будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа);

– будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства набув права власності або оплатив (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг (згідно з соціальними нормами житла та житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати, набуття права власності в інший законний спосіб перевищує 50 тис. гривень. 

          Шановні пільговики та отримувачі  субсидії  у грошовій готівковій формі, нагадуємо Вам, що Ви зобов’язані своєчасно сплачувати щомісяця вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг.