Останнім часом серед представників громад існує поширена думка, що за діяльністю влади треба доглядати, і кожен, хоч трохи активний громадянин, намагається заявити про необхідність створення наглядових рад.

Беручи до уваги, що кількість людей, які працюють в комунальних підприємствах в сільській місцевості, порівняно не велике, ситуація, найчастіше, більш схожа на маніпуляції з метою виправдати картинку «один - з сошкою, семеро - з ложкою».

Зайняти позицію тіх, що доглядають, вважає величезна кількість прагнучих заявити про себе, як про активних поборників змін. Ця позиція дає можливість гримати на владу і викривати їх у невиконанні принципів децентралізації. Завжди можна буде гучно заявити про недоліки в роботі, тому що той, хто працює, неминуче буде допускати ті, чи інші помилки.

В цьому слабкість позиції тих, хто реально працює - їм ніколи займатися іміджем в очах громадськості, вони пов'язані рутиною повсякденної роботи.

Ми ні в якій мірі не заперечуємо необхідність і корисність наглядових рад  як ОДНОГО з інструментів для позитивних змін, в тому випадку, якщо ініціатори можуть чітко і виразно пояснити мету створення наглядової ради і викласти принципи її роботи.

Але сучасні тенденції в питаннях децентралізації влади полягають не в створенні наглядових рад, мету яких не можуть пояснити навіть ті, хто наполягає на їх створенні. Реальна мета децентралізації, яку підтримують і міжнародні донори, полягає в налагодженні взаємовідносин між організаціями громадянського суспільства та місцевою владою для спільного вирішення нагальних проблем громади та отримання синергії. Як цього можна досягти?

«Можна нескінченно дивитися на вогонь, воду і на те, як інші працюють ...». Всі ми знаємо цю істину. Громадська організація «ПЕРСПЕКТИВА 2020» обрала інший шлях. Ми просто прийшли в Солонянському ОТГ і запропонували свою допомогу в питаннях, в яких наші компетенції можуть доповнити компетенції вже працюючого колективу виконкому, і співробітників ЖКУ. І влада була відкрита для співпраці.

Закликаємо до цього інших активістів Солонянської ОТГ. Якщо у вас є сили, бажання, навички та вміння, приходьте до керівництва громади та надайте реальну посильну допомогу. Адже РАЗОМ МИ - СИЛА, сила людей. Що може бути сильніше цієї сили?