Питний режим населення в умовах призупинення водопостачання
Актуальним питанням залишається забезпечення населення якісною та безпечною питною водою при незадовільному стані мережі централізованого та нецентралізованого водопостачання. Фахівцями Дніпровського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровської області спільно з органами місцевого самоврядування та керівниками комунальних підприємств у складі робочих груп, протягом 2024 року було проведено комісійні обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання в умовах воєнного стану. На виконання пропозицій щодо вжиття заходів з усунення порушень, що призвели до погіршення якості питної води керівниками комунальних підприємств вжито заходи щодо покращення якості питної води цих територій.
У зв’язку з можливими відключеннями централізованого водопостачання, та з метою убезпечення від зараження населення інфекційними хворобами які мають водний шлях передачі (гострі кишкові інфекції, такі як рота вірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратиф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз), рекомендуємо споживачам:
- При відсутності централізованого водопостачання та за наявності пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) рекомендуємо надавати перевагу очищеній фасованій бутильованій воді або очищеній воді, що розливається в ємності для індивідуального користування.
- Зберігати питну воду необхідно у закритих ємностях. При цьому, доцільно позначити ємності бірками «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Бажано, зробити 2-3-добовий запас води.
- Перед використанням питної води з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць) її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води у чистій і добре закритій ємності - термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.
Звертаємо увагу! Перед використанням такої води варто оцінити її за органолептичними якостями (прозорістю, кольором та запахом). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь який колір і не прозора - вона не придатна для споживання, а вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей!
Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність у сфері централізованого та децентралізованого питного водопостачання на безумовне дотримання вимог до безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, встановлених Державними санітарними нормами та правилами "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною", затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я (із змінами) (ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Дніпровське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області