Фото без опису

Пам’ятаємо про профілактику харчових отруєнь святкуючи Різдвяні та Новорічні свята

           
Різдвяні та Новорічні свята для більшості з нас, це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом.  За оперативними даними Головного управління Держпродспоживслужби з початку 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 45 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 513 осіб, з них 255 дітей (48%).  Враховуючи складну  епідемічну ситуацію в Україні вважаємо за доцільне ще раз нагадати,  що дотримання санітрних правил до вибору харчових продуктів, дотримання  технології приготування та зберігання готових страв, допоможе унебезпечити себе та своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Щоб убезпечити себе від харчових отруєнь варто скористатись наступними порадами:
По-перше, необхідно більш ретельніше підійти до вибору харчових продуктів. Напередодні свят, в торгівельних мережах, проводяться святкові акції, великі знижки на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі як наймога більще продуктів по привабливим цінам. Саме у цей період більшість продавців намагається розпродати продукцію, термін реалізація якої спливає. Щоб ненаражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнійшній вигляд . Пам’ятайте, кожен покупець має право вимагати  від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів. Якщо Вам не надають відповідну інформацію або  Ви сумніваєтеся в її достовірності, краще відмовитися від покупки, якою би привабливою не була ціна,  щоб потім не жалкувати . Радимо зберігати всі чеки отримані при купівлі, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції  саме у цього продавця.
По-друге –  в сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі, якщо  Ви вирішили скориститися цією послугою, то краще користуватися послугами перевіреного виробника. Пам’ятайте, що відповідно до Закону України № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» кожна замовлена страва повинна мати етикетку (стікер) де вказана обовязкова інформація як найменування потужності на якій виготовлена ця страва, її номер реєстрації в Державному реєстрі, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання так і обовязкова позначка «вжити до…». Ретельно перевіряйте умови доставки готової їжі, щоб в одній сумці не доставляли до Вас наприклад «суші» та засіб для боротьби з комахами. Обов’язково при отриманні замовлення зберігайте чек.
По-третє -  враховуючі, що кожна господиня захоче приготстити своїх ріднихрізноманітними сманими стравами,   варто ретельно дотримуватися санітарних норм та технології приготування . Необхідно  перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого ретельно мити руки з милом. Всі сирі продукти , овочі , фрукти ретельно мити під проточною водою. Під час приготування страв з м’яса , риби, фаршу дотримуватися температурного режиму запікання в духовій шафі. Особливо небезпечними є  салати з майонезом, форшмак, холодець. Не варто готувати ці страви заздалегідь та в великій кількості, салати слід заправляти перед подачей до святкового столу.

  •     Нагадуємо терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику: для салату «Оселедець під шубою» , оскільки потрібен час на просочення – 24 години;
  •     для салату «Олів'є» в заправленому вигляді – 4 години;
  •     для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгридієнтами – 24 години (в заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки);
  •     для фаршированих яєць за умови, якщо яйця були зварені круто не менше 15 хвилин термін зберігання – 1-2 доби;
  •     м’ясний холодець , заливне з риби, м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С - 2-3 дні.

Лікарі констатують, шо саме після новорічних свят фіксується підвищення загострень хронічних захворювань шлунка,  виразок , панкреатитів, розладів травлення. Радимо не зловживати їжею та алкоголем. Краще всі страви спробувати невеликими порціями та рівномірно розподілити протягом святокового вечора.
У разі виявлення перших ознак харчовлшл отруєння - різкого погіршення самопочуття, біль у животі, підвищення температури тіла, блювання, пронос, слабкість необхідно терміново звернутися до сімейного лікаря та викликати швидку допомогу! Обов’язково не викидайте залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння. Отримані результати проведених лабораторних досліджень їжі, яку Ви вживали, допоможуть лікарям швидко провести діагностіку та призначити відповідне лікування.
Сподіваємося, що для кожної родини стануть незабутніми та яскравими Новорічні та Різдвяні свята і ніщо не завадить  щасливому святкуванню!  

Дніпровське районне  управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Дніпропетровській області