Ветерани і ветеранки для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань можуть безоплатно або з частковою доплатою отримати медикаменти за програмою “Доступні ліки”.

Нині програма включає 532 найменування ліків та медичних виробів, 229 із них – для лікування серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, у тому числі для профілактики інфарктів та інсультів. Із них 48 — пацієнти можуть отримати без доплати, 181 – з доплатою.

Як ветеранам і ветеранкам з серцево-судинними захворюваннями отримати “Доступні ліки”?

Щоб почати отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою потрібно:

  1. Звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.Лікар випише рецепт на підставі обстежень та діагнозу. В рецепті лікар вкаже міжнародну непатентовану назву препарату (МНН).
  2. Якщо пацієнту вже встановлено діагноз та призначення “Доступних ліків”, то у разі необхідності продовжити лікування за вже визначеною схемою, е-рецепт можна отримати дистанційно. Тобто, якщо ветеран чи ветеранка не має можливості зайвий раз відвідувати поліклініку, треба зателефонувати своєму сімейному лікареві. Алгоритм дій на випадок звернення телефоном або в месенджері необхідно узгодити з лікарем.
  3. З рецептом можна звернутися до будь-якої аптеки, незалежно від місця реєстрації. Головна умова – наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.

Показати рецепт працівнику аптеки. Він запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, який препарат повністю безоплатний, а за який потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Пам’ятайте: термін дії рецепта становить 30 днів з дати виписування.

Знайти аптеку з “Доступними ліками” допоможе:

  • дашборд НСЗУ “Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом”: https://cutt.ly/wezSK7Ew
  • чат-бот “Спитай Гриця”: у Telegram @SpytaiGrytsia_bot або Viber https://chats.viber.com/spytaigrytsia
  • контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, Програма медичних гарантій є універсальною і має на меті забезпечити всіх громадян доступними та якісними медичними послугами, незалежно від соціального статусу чи місця проживання.

Докладно про програму реімбурсації можна дізнатися в Гід по програмі “Доступні ліки”. Завантажуйте Гід за посиланням https://cutt.ly/Nw3aRn3b.

Також корисною буде інформація:

  • Безоплатне зуболікування: куди звернутись ветерану? https://cutt.ly/SezSXstI.
  • Наслідки після інфаркту чи інсульту: куди звернутися ветерану за стаціонарною реабілітацією? https://cutt.ly/QelP0SX8.
  • Куди звернутись ветерану при необхідності отримання замісної підтримувальної терапії? https://cutt.ly/Peh9Zuz6.
  • Як ветерану подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій https://cutt.ly/FefsHdRy.

Фото без опису