Фото без опису

Морозиво – улюбленийсмаколикусіхпоколінь. Йоголюблятьнавітьті, хто не дужеполюбляє солодке, і ті, хтосидить на дієті. Морозивопоручіз нами під час неспішнихлітніхпрогулянокабо за затишним переглядом фільму.

Вражає і різноманіття смаків: крім звичного всім вершкового, полуничного, шоколадного або карамельного, провідні світові майстри відкривають нові межі кулінарного мистецтва в цій галузі.

У морозивододаютьсянезвичайніінгредієнти, наприклад, мадагаскарськаванільабочилійська малина. Та вонодивує нас не лишеекзотичнимисмаками, йогоісторіяприховуєцікавіфакти.

Чим же можевразити нас цей, здавалося б, звичний десерт? У "біографії" знайомого нам з дитинства продукту можназнайтикількадійснодивовижнихфактів.

  1. 1. Морозивомаєтисячолітнюісторію. Є припущення, що перша згадка про цейсмаколикз'явиласяпонадчотиритисячіроків тому. Тодікитайці подавали до столу десерти, схожі на сучасний "фруктовийлід". Це не буломорозивом у йогосучасномувигляді: кухарі просто змішувалиснігзішматочкамифруктів та ягід. А стародавні греки іззадоволеннямласували сильно охолодженимимолочними продуктами.
  2. 2. Але перше вершковеморозиво, до якого, крімльоду і фруктів, стали додаватизбите молоко, вершки і яєчніжовтки, з'явилосятільки в XVI столітті. Коли Катерина Медичівийшлазаміж за французького короля, вона привезла з собою і кухаря, якийготував для неїулюбленіласощі. Секрет виготовленняцьогоморозиватривалий час зберігався в таємниці. Першірецепти почали публікувати в кулінарних книжках тільки на початку XVIII століття. Таким чином, вони стали доступнізагалу. 
  3. 3. Взимку 1905 року 11-річний Франк Епперсонзі США випадковозалишив на вулиці стакан содової з трубочкою. Вміст замерз, хлопчик смикнув за соломинку, витягнувзамерзлусодовузі склянки і з'ївїї. Коли Епперсонподорослішав, то запатентувавсвійфірмовий "замороженийлід на паличці". Згодомморозиво на паличці стало настількизвичним, щоніхтовже й не пам'ятає, що колись це стало відкриттям.
  4. 4. Автор Деклараціїнезалежності США президент Томас Джефферсонбув великим фанатом морозива: вінособисто привозив до Америки вишуканірецепти з Франції. А часом, бувало, складавїхсамостійно. Так, рецепт ванільногоморозива, складенийособисто президентом Джефферсоном, нинізберігається в БібліотеціКонгресу.
  5. 5. Перший опублікований рецепт морозиваз'явився 1718-го року в збірцірецептівмісісМеріІлз, випущеній у Лондоні.
  6. 6.Морозиво стало однією з обов'язковихстрав на інавгураціяхпрезидентів США, починаючи з такоїцеремонії Джеймса Медісона 1813 року.
  7. 7.У промислових масштабах смаколик почали виготовляти в XIX столітті. Перша фабрика морозиваз'явилася в Балтіморі в США 1851 року.
  8. 8.У нью-йоркськомурестораніSerendipity 2005 року на честь йогоп'ятдесятиріччяпропонувалосянайдорожче в світіморозиво-сандей "TheGoldenOpulenceSundae" вартістю 1000 доларів, а 2007 року той самий ресторан спільно з ювелірноюфірмоюEuphoriaNewYorkвиготовлявнайдорожче в світіморозиво-десерт з їстівним золотом "FrrrozenHauteChocolate" вартістю 25 000 доларів.

Так, це цікаві факти,  але на теперішній час  в Українііснуютьстандартиморозива і як вибратинайкраще?

Насамперед, слідзвернутиувагу:

  • на форму − якщоморозиводеформовано, це говорить про те, що продукт розморожували;
  • морозиво не повинно бути м’яким, а на йогоповерхні не повинно бути ніякихтвердихутворень, крупинок абокристаликів;
  • на упаковку, на якійзазначенаназва та склад продукту, виробник, дата виготовлення, термінпридатності, харчова та енергетичнацінність, умовизберігання, маса нетто та наявністьалергенів.

Фото без опису

Одним ізвважливихпоказників на етикетціморозива, на який необхідно звернутиувагу, – цемаркування ДСТУ.Окрім таких основних правил, треба пам'ятати і про три державністандарти для морозива:

  • ДСТУ 4733:2007– морозиво на молочнійоснові (молочне, вершкове і пломбір) повинно виготовлятисявинятково з молока та продуктівйогопереробки, без застосування будь-якихжирів та білків немолочного походження  ,морозивонайбільшнатуральне, до складу заборонено додаватирослинніжири;
  • ДСТУ 4734:2007 – виготовляється на основі плодово-ягідноїабоовочевоїсировини з додаваннямцукрового сиропу, натуральнихбарвників, ароматизаторів та іншихнеобхідних для виробництваінгредієнтів;
  • ДСТУ 4735:2007 – виготовляютьізкомбінованим складом сировини і випускаютьізчастковоюзаміноюмолочноїсировини на компонентирослинногопоходження (рослинніжири-морозиво у яке додаютьпальмову та кокосовуолії).

Крімнаведенихвищестандартів є щетехнічніумови, якіозначають, щоморозивовироблено за індивідуальною рецептурою. В такому випадку на етикетці продукту замістьзвичногонапису ДСТУ буде зазначенаабревіатура ТУ і відповіднийнабір цифр. Обираючитакеморозиво, вартозважати на те, щопідприємство-виробникмає право самостійновирішуватипитаннявиборускладовихкомпонентівцього продукту.

Ризики при купівлі морозива

Взагаліморозивовважають одним ізнайбільшбезпечнихпродуктів, оскількисумішзазнаєподвійноїобробки: спочаткупастеризується, а потімохолоджується. Але морозиво, як і всімолокопродукти, швидкопсується. Фахівціпопереджають, щоморозивомможнаотруїтися.

Не вартокупувати в спеку розталий стаканчик чибрикетик, бо в ньомустрімкорозмножуютьсямікроорганізми.Особливунебезпеку становить м'якеморозиво, яке видавлюють з автоматів. Термінпридатності такого продукту - максимум 30 годин, але на діліторгують таким морозивомблизько 2-3 тижнів.

У такому молочному продуктішвидкозаводятьсяпатогеннібактерії. Найпідступніша з них - сальмонела, отруєнняякоюможевідправити вас в лікарню.

Скількиморозиваможназ'їсти без шкоди і кому відньогокраще відмовитися. В середньому рекомендуєтьсяблизько 100 грамівморозиваприблизно два рази на тиждень. Морозиво холодне, тому якщо у вас "слабке" горло, будьте обережні з ласощами.

Діабетикам і людям з надмірною вагою від морозива краще відмовитися зовсім, щоб не погіршити проблему.

Якщо у вас є проблеми з переносимістю лактози, краще відмовтеся від молочного продукту.

Обирайте літній десерт правильно і споживайтейого з користю й задоволенням!

 

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області