На адресу Уповноваженого із захисту державної мови, правовий статус якого визначений Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", надходить велика кількість звернень громадян щодо порушення законодавства про державну мову на території міста Дніпро та по Дніпропетровській області.

Пунктами 1 та 2 частини другої статті 49 зазначеного Закону передбачено, що завданнями Уповноваженого із захисту державної мови є: захист української мови як державної та захист прав громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг у сферах суспільного життя, на всій території України й усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

Статтею 30 Закону визначено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб'єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою можу дублюватись іншими мовами.

Згідно з частиною четвертою статті 41 Закону написи на дорожніх знаках, вивісках та інших покажчиках назв географічних об’єктів топоніміки на території України подають державною мовою. На покажчиках назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки поряд з назвою державною мовою може розміщуватись її латоноалфавітний відповідник. Напис латинськими літерами має бути меншим та розміщуватись з правого боку або внизу.

Відповідно до статті 28 Закону інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватись для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом. При цьому інформація для загального ознайомлення може дублюватись іншими мовами відповідно до Закону.

Конституційний Суд України у рішенні від 14.07.2021 № 1-р/2021 наголосив на тому, що загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави, і без повноцінного існування української мови в усіх ділянках публічного життя суспільства на всій території України українській нації загрожує втрата статусу й ролі титульної  й державотворчої нації.

Фото без опису