Фото без опису

Цьогоріч рано прийшло тепло, тому вже прокинулись та розповзаються після зимової сплячки змії. Змії не люблять спеку. Від 15 до 25 градусів – ідеальна для них температура. Тому зараз вони дуже активні. На Дніпропетровщині зустрічаються 8 видів змій. З них лише два – отруйні. Це гадюка звичайна та гадюка степова. Вони мають чорну зигзагоподібну смугу вздовж хребта, складаються у «вісімку» або «пружинку». Самі по собі змії не нападають. Проте, людина може налякати плазуна і той вкусить. Варто бути обережними у місцях можливого перебування змій.

Від початку 2024 року до медичних закладів Дніпра та області з укусами змій звернулось троє людей. Одна з таких вкусила дівчину на дачі Піщанської ОТГ Новомосковського району. Під час роботи на дачі  26-річну жінку та  38-річного чоловіка за ногу вкусила змія, схожа на гадюку за характерним малюнком шкіри. Пацієнти були  госпіталізовані у стані середньої тяжкості до відділення лікування гострих отруєнь міської клінічної лікарні № 4 де їм надали допомогу

За статистичними даними МОЗУ у 2023 році в Україні від укусів змій постраждали 208 людей, в тому числі 28 – з Дніпропетровщини. Серед постраждалих 46 дітей до 17 років.
Найбільша кількість звернень зареєстрована у наступних областях: Дніпропетровській – 28 випадків; Закарпатській – 21 випадок; Чернігівській – 20 випадків; Житомирській – 18 випадків; Рівненській – 18 випадків; Івано-Франківській – 17 випадків; Київській – 17 випадків; Львівській – 17 випадків; Полтавській – 12 випадків. Завдяки своєчасному зверненню по медичну допомогу через ураження зміїною отрутою , летальних випадків не було.

Важливо! Змії в Україні активні з квітня до жовтня, найбільше шансів зустріти їх – у квітні-травні, під час шлюбного періоду. Другий пік – восени, у вересні.
У більшості випадків укус гадюки не є смертельним. Але у весінній період її отрута є найбільш небезпечною для людини. При укусі треба обов’язково звернутися до лікарні та не займатися самолікуванням. 

Як уберегтися від укусів змій:

  • Не наближайтеся, якщо побачили змію, не робіть різких рухів та почекайте, поки вона відповзе. Не потрібно кричати та намагатися зловити чи вбити тварину. Адже більшість з них – рідкісні види. Декілька разів стукніть по землі ногою. Змії добре відчувають струс ґрунту і відразу залишать місцевість.
  • Перевіряйте місця відпочинку. Перш ніж сісти на траву, камінь, хмиз або колоду, пошарудіть чи постукайте ціпком, палицею тощо, аби налякати змію.
  • Одягайтеся відповідно. Якщо вирушаєте до місцевості, де можуть жити змії, обирайте одяг, який захистить від укусів: високі черевики та довгі штани із цупкої тканини, котрі слід заправити у черевики.
  • Не торкайтеся руками неперевірених об’єктів. Змії часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями чи поваленими стовбурами дерев. Тому цих об’єктів краще не торкати руками, а користуватися палицею.

Укуси гадюки можуть мати дуже тяжкі наслідки, зрідка – летальні через індивідуальну реакцію, хронічні захворювання тощо і в разі ненадання медичної допомоги. Особливо небезпечні укуси для дітей, літніх людей та алергіків.

Які симптоми після укусу змії: дрібний прокол шкіри; м’язова слабкість; запаморочення; почервоніння місця укусу; прискорене серцебиття; озноб; нудота; швидке наростання набряку. Неотруйна змія залишає одну зубчасту рану із дрібних точок. Отруйна – дві круглі ранки, з яких переважно витікає кров.

Що робити, якщо вкусила змія? 

  • Зберігати спокій та менше рухатись;
  • Ушкоджену кінцівку слід знерухомити, наклавши шину з підручних матеріалів на найближчі до місця укусу суглоби;
  • Зняти усі каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути;
  • На місце укусу накласти стерильну пов’язку з антисептиком;
  • Пити багато рідини, щоб зменшити концентрацію отрути в організмі;
  • За можливості прийняти 1-2 таблетки ліків від алергії наприклад діазолін;
  • прикласти до рани лід, обмотаний тканиною;
  • Звернутися у лікарню. При транспортуванні покласти уражену кінцівку на підвищення, зафіксувавши уражену кінцівку.

Чого НЕ слід робити, якщо вкусила гадюка: висмоктувати отруту, бо це може спровокувати алергічну реакцію та набряк верхніх дихальних шляхів; накладати джгут , припікати рану; вживати алкоголь.

Як та скільки лікують після укусу змії:

Спеціальних препаратів проти отруйних змій в області немає. Пацієнтам проводять загальні лікувальні заходи.Госпіталізувати людину можуть на два дні, або тиждень. Скільки пацієнт проведе у лікарні залежить від розміру рани та місця укусу.

Будьте уважні і обережні на дачі та присадибних ділянках, виходячи на природу, рибалку. Якщо вас вкусила змія, потрібно якнайшвидше звернутися по медичну допомогу. Адже укуси небезпечні саме ускладненнями, які можуть після них виникнути.

Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області