Фото без опису

Держпродспоживслужба наголошує, що єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та ринки.

Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть  суб’єкти господарювання.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Відповідно до статті 14 Закону України “Про захист прав споживачів” споживач має право на безпеку продукції, а саме на те, щоб продукція за звичайних умов її використання, зберігання і транспортування була безпечною для його життя, здоров'я. Нажаль громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків надаючи  перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про їх якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались.

Не звертаючи уваги  на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, та не згадуючи  повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться, купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я.

Необхідно задуматись про те, що приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей.

Відповідно до законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» недопущення торгівлі у невстановлених місцях відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення торгівля «з рук» на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах і в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями КУпАП, що згадані вище, мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ та посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Також слід мати на увазі, що рішення про сплату штрафу виносить суд, тому на порушників покладається також сплата судового збору. До того ж поліція має право до розгляду питання судом вилучати всю продукцію, яка реалізовувалася незаконно, з подальшою її утилізацією.

Пам’ятаємо, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит.

Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування!


Дніпровське районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області