У період опалювального сезону за статистикою в Україні зростають випадки отруєння чадним газом. Річ у тім, що чадний газ не має запаху, кольору, а його дія швидка та непомітна. Він утворюється у несправних пальниках (в основному у газових колонках), погано провітрюваних приміщеннях, при неправильному користуванні газовими приладами, несправності димових та вентиляційних каналів тощо. 

При потраплянні в організм людини під час дихання, чадний газ проникає з легенів в кровоносну систему, заважаючи йому правильно функціонувати. Це може призвести до серйозних наслідків зі здоров’ям, і навіть смерті. Дотримуючись простих правил, можна зменшити ризик отруєння та зберегти безпеку своєї родини та оточуючих.
 
Якщо людина відчуває запаморочення, слабкість, порушення координації рухів, і в неї є підозра, що причиною може бути чадний газ, перш за все – необхідно вимкнути всі газові прилади та відкрити вікна, щоби впустити повітря.

Варто також усунути джерело надходження чадного газу. Ні в якому разі не запалюйте світло або вогонь - це може спровокувати вибух. 

Перші дії при отруєнні:

  1. Негайно вивести всіх на вулицю.
  2. Послабити одяг постраждалим, щоб полегшити дихання.
  3. Піднести до носа тампон, змочений у нашатирному спирті.
  4. Випити/напоїти міцною кавою чи чаєм.
  5. Викликати швидку за номером «103».
  6. Зателефонувати в аварійно-диспетчерську службу за номером «104». 

 Не ігноруйте симптоми! Правильні дії у перші хвилини можуть врятувати життя!

 Офіційні сторінки Дніпропетровської філії «Газмережі» у соціальних мережах:

Фото без опису