Фото без опису

Види пенсійних виплат визначено статтею 9 Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (далі Закон). Так, відповідно до цього Закону в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком, пенсія у зв’язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності.

Хто ж має право на пенсію по інвалідності?

Повна або часткова втрата здоров’я дає людині право на отримання статусу непрацездатного (обмежено працездатного) і оформлення пенсії по інвалідності. Законом визначено порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність, а її розмір залежить від отриманої групи інвалідності. Головною умовою для призначення даного виду пенсії є наявність необхідного страхового стажу, тривалість якого визначена статтею 32 Закону залежно від групи інвалідності та віку, в якому особу визнано інвалідом.

Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу 15 років. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу. При цьому, до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу зараховується також період із дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку (ст. 24 Закону).

У осіб, яким призначено I групу інвалідності, розмір пенсії становить 100% розміру пенсії за віком. При цьому для призначення пенсії необхідно мати страховий стаж від 1 до 10 років, залежно від віку, в якому людину визнано інвалідом. Розмір пенсій у осіб з II групою інвалідності — 90% пенсії за віком. Необхідний страховий стаж – 1-14 років. Особи з III групою інвалідності — 50% пенсії за віком, при наявності 1-14 років страхового стажу. Непрацюючим інвалідам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, до пенсії встановлюється надбавка в розмірі 150 гривень на кожну дитину.

Пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Однак трапляються випадки, коли довідку МСЕК про встановлення групи інвалідності виписано після спливу трьохмісячного терміну від дати огляду комісією. У такому випадку особа, якій встановлено інвалідність, має право на призначення пенсії з дати встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дати видачі довідки МСЕК.

Подати документи для призначення пенсії по інвалідності можна як офлайн – звернувшись, до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, так і онлайн – через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Які документи потрібні для оформлення пенсії по інвалідності?

  1. 1. Письмова заява про призначення пенсії
  2. 2. Паспорт або свідоцтво про народження (для дітей). Якщо у вас ID-паспорт, то потрібна ще довідка про реєстрацію місця проживання, яку видають разом з паспортом.
  3. 3. РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків).
  4. 4. Трудова книжка або інші документи, які підтверджують стаж та відомість про заробітну плату.
  5. 5. Документи, що засвідчують особливий статус особи (наприклад: довідка з МСЕК, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни).
  6. 6. Фотографія (необхідна для оформлення пенсійного посвідчення).

Для військовослужбовців строкової служби, до заяви для оформлення пенсії по інвалідності потрібно ще додати:

  • свідоцтво про хворобу, видане та завірене військовим комісаріатом за місцем зняття військовослужбовця з військового обліку, або довідка військово-лікарської комісії (копія).

Якщо інвалідність настала після звільнення з військової служби, то до заяви для призначення пенсії потрібно додати:

  • довідку військового комісаріату про проходження військової служби із зазначенням дати призову, дати і підстави звільнення з військової служби + висновок МСЕК про те, що інвалідність пов’язана з проходженням військової служби.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

Юрій КОЗАК