До 26 листопада триває Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ і вірусні гепатити. Проте донорство крові — перевірка, доступна у будь-який час. ДонорUAрозповідає, як регулярні донації крові допомагають стежити за здоров’ям та руйнує міфи про небезпеку інфікування.

Чи можна заразитися на ВІЛ або гепатит, здаючи кров?

Гепатит А не передається через кров, тому якщо ви захворіли після донації, це просто прикрий збіг. Через кров передаються гепатити В та С і ВІЛ, але в українських центрах крові використовуються лише стерильні одноразові системи для забору крові. Тож ви не можете інфікуватися під час процедури.

ВІЛ і гепатити — протипоказання до донорства

Носій ВІЛ не може бути донором крові взагалі, як і людина, що перехворіла на гепатити В та С. Формально ви можете бути донором, перехворівши на гепатит В, якщо маєте негативний тест на поверхневий антиген вірусу гепатиту В (HBsAg), з підтвердженим імунітетом. Однак такі тести роблять лише у спеціалізованих установах, а центри крові зазвичай не беруть до уваги дані інших лабораторій. Тож гепатит В, як і С, переважно є довічним протипоказом до донорства.

А ось гепатит А ніколи ним не був. Якщо ви перехворіли на «жовтуху» й успішно одужали без наслідків для здоров’я, ви можете бути донором. У багатьох центрах крові за радянською звичкою можуть відмовляти донорам, що перенесли гепатит А, проте для цього немає законних підстав.

Донорство та перевірка на інфекції

Донорську кров перевіряють на ВІЛ, гепатити В й С, а також сифіліс. У разі виявлення інфекції донору повідомляють про це у приватному порядку. Ставши регулярним донором, ви можете кожні 2 місяці проходити таке обстеження безкоштовно. Плазму і тромбоцити можна взагалі здавати кожних 2 тижні.

Окрім того, перед здачею крові в донорів перевіряють рівень гемоглобіну, вимірюють тиск і проводять загальне обстеження. Сама ж донація сприяє оновленню організму та слугує профілактикою онкологічних і серцево-судинних захворювань. Тож донорство для здоров’я — суцільна користь, якщо ви не маєте протипоказань і правильно готуєтеся до донацій.

Тимчасові протипокази

Ви не можете нічим заразитися, здаючи кров, але ви маєте дбати про те, аби не заразити пацієнта, який її отримає. Якщо ви інфікувалися, має пройти певний час, перш ніж тест зможе це виявити. Тому кров не варто здавати протягом 6 місяців, якщо ви робили татуювання чи пірсинг, косметологічні ін’єкції, татуаж або манікюр, мали тісний побутовий контакт з людиною, що хворіє на гепатит С, або незахищений статевий акт із будь-ким. Це правило дійсне також після значних оперативних втручань.

За умови, якщо NAT-тест на гепатит С негативний, термін відсторонення може бути скорочений до 4 місяців. Але, як уже зазначалося, центри крові переважно не розглядають результати аналізів, проведених у сторонніх установах.

Вакцини проти гепатитів А і В не потребують відсторонення від донорства, якщо ви добре їх перенесли.

Більше про здоров’я і донорство крові — у нашій Кровопедії. Аби здавати кров зручно, реєструйтеся на ДонорUA, плануйте донації в особистому кабінеті й користуйтеся бонусними пропозиціями.

Фото без опису