8 листопада Верховна Рада продовжила дію воєнного стану й загальну мобілізацію до 14 лютого 2024 року. Тож залишається обмеження на виїзд за кордон чоловікам віком від 18 років. 

Але запрошення стати на облік військовозобов'язаних може прийти ще 16-річним юнакам. Згідно з порядком, чинним з 5 січня 2023 року, хлопці отримують статус призовника (не військовозобов'язаного) і потрапляють на облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Як це відбувається, чи змінюється щось у 17 або 18 років?

За новими правилами, юнак набуває статус призовника шістнадцятилітнім — у рік, коли йому має виповнитися сімнадцять.

У ТЦК юнакові видають перший військово-обліковий документ — приписне. У статусі призовника він перебуватиме до 27 років. 30 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років. Утім президент досі не підписав документа, тож тут поки що без змін. 

Військовозобов’язаним можна стати і до 27 років:

  1. після строкової служби;
  2. після військової кафедри й отримання молодшого офіцерського звання;
  3. якщо за станом здоров'я визнали непридатним до служби в мирний час, обмежено придатним у воєнний час.

Як отримати приписне посвідчення?

Сповістити підлітка про те, що він має з'явитися до ТЦК, повинні в навчальному закладі або через голів сільських, селищних рад. Юнаку в повістці мають призначити дату візиту. У ТЦК його очікує медогляд.

Усе відбувається за місцем проживання. Питання підлітків, які виїхали раніше за кордон, досі не врегульоване.

З документів юнакові потрібні посвідчення особи й ідентифікаційний код.

Приписне — це військово-обліковий документ про те, що юнак пройшов приписку і став на військовий облік. Це підтвердження, що він не порушує правил військового обліку.

Чи можуть мобілізувати призовника?

Поки хлопець у статусі призовника (наразі до 27 років), його мобілізувати не можуть. Тільки якщо він добровільно запишеться на контрактну службу.

Які документи регулюють військовий облік?

Взяття на облік регулює постанова Кабінету Міністрів №1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів», пункт 21.

Виїзд за кордон - постанова Кабміну №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

Фото без опису