17 жовтня починається тиждень запобігання інфекціям. Берегтися від них важливо всім, а донори крові ще й несуть відповідальність перед пацієнтами. ДонорUAнагадує про найважливіші правила, які допоможуть подбати про власне здоров’я та реципієнтів, яким переллють вашу кров.

Вакцинуйтеся

Якщо ви прагнете здавати кров, це особливо важливо. Скажімо, після перенесеного грипу чи коронавірусної інфекції здавати кров можна через 2 тижні — за умови повного одужання. А от якщо людина перехворіла на гепатит В або С, вона найімовірніше більше ніколи не зможе бути донором крові.

Будьте обережні з тату і пірсингом

Робіть татуювання та пірсинг лише у салонах, що мають усі необхідні документи та готові нести відповідальність за здоров’я клієнтів. Проте навіть у цьому випадку після таких процедур кров здають лише через пів року — з тих самих міркувань, що й у разі незахищеного сексу.

Мийте руки, овочі та фрукти

Хоча це правило ми засвоїли ще у дитинстві та «актуалізували» під час пандемії COVID-19, у нього є ще один бік. Через їжу та брудні руки можна заразитися гепатитом А — хоча він не є пожиттєвим протипоказом до донорства, у багатьох центрах крові не приймають донорів, які перехворіли на «жовтуху».

Детальніше про тимчасові протипоказання читайте на нашому сайті. Долучайтеся до нашої кампанії #Розквітай, аби дізнаватися більше цікавого про донорство і піклуватися про себе. Аби здавати кров зручно та системно, реєструйтеся на ДонорUA та користуйтеся бонусами і спеціальними можливостями для нашої спільноти. Ваша кров переможе!

Фото без опису