Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжені до 15 листопада 2023 року. роботодавець за законом може вручати повістки працівникам. Розповідаємо про обов’язки роботодавця щодо військового обліку та порядок вручення ним повісток.

В Україні згідно з правилами обліку за Постановою № 1487 в 2023 році роботодавці отримали інструкції щодо перевірки облікових документів у працівників, їх обліку, взаємодії з ТЦК та вручення повісток. Це було передбачено і попередніми правилами, проте нові інструкції досить уточнені.


Обов’язки роботодавця перед ТЦК

Роботодавець має такі обов’язки:

1. Ведення та регулярне оновлення різного роду облікових документів - списку персонального військового обліку, відомостей оперативного обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, журналу обліку результатів перевірки.

2. При прийнятті на роботу перевірити у претендента військово-облікові документи (для призовників - приписне, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення, для резервістів — військовий квиток), взяття його на військовий облік у ТЦК та довести під особистий підпис Правила військового обліку, а за результатами працевлаштування (звільнення з роботи) повідомляти відповідні ТЦК.

3. Періодичне звіряння з ТЦК облікових даних, подання на їх вимогу відомостей про працівників, постійне інформування ТЦК про посадових осіб підприємств та осіб, які порушують правила військового обліку.

4. Приймання від працівників під розписку їх військово-облікові документи, оповіщення їх про виклик до відповідних ТЦК, а також постійний контроль за виконанням посадовими особами підприємств та працівниками правил військового обліку.

Роботодавці зобов’язані протягом семи днів подавати до ТЦК інформацію про взяття та звільнення працівників, закінчення їх навчання, оновлення облікових даних призовників, військовозобов'язаних та резервістів а такоє вручати повістки.


Як вручають повістки на роботі

Роботодавець зобов’язаний вручити повістки працівникам самостійно, якщо відповідне розпорядження прийде від начальника ТЦК.

Керівнику передбачено такий алгоритм дій:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення працівників, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію свого наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити працівникам повістки про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з числа працівників, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям своїх працівників до відповідного ТЦК;

Повістки вручаються в усіх устновах та організаціях усім призовникам, військовозобов'язаним чи резервістам. Роботодавець ФОП може самостійно вирішувати, чи вести чи не вести військовий облік але, якщо він почав його вести, то дотримується усіх правил обліку та оповіщення.

За неявку за повісткою військовозобов’язаний, призовник чи резервіст нестиме адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 3400 до 5100 гривень згідно зі статтею 210 КУпАП. Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальа особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову і надіслати його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який може стягнути штраф за порушення правил військового обліку.

Фото без опису