Дніпровське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області рекомендує : «Як забезпечити якісне та безпечне харчування у закладах освіти під час воєнного стану»
В наслідок терористичних російських ракетних обстрілів інфраструктура України зазнає чималі пошкодження, що спричиняє відсутність електроенергії або віялові відключення систем електропостачання. І наразі актуальним постає питання зберігання харчових продуктів та продовольчої сировини вдома, в організованих дитячих колективах, на харчопереробних підприємствах, у закладах громадського харчування, підприємствах гуртової та роздрібної продовольчої торгівлі
Профілактика харчових отруєнь, зокрема в організованих дитячих колективах, та забезпечення дітей безпечним та якісним харчуванням є одним із важливих питань роботи закладу освіти в умовах воєнного стану та одним з пріоритетів роботи Держпродспоживслужби.
Враховуючі рекомендації МОЗ та з метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації в країні, пов’язаної з споживанням харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, пропонуємо громадянам вдома та суб’єктам господарювання, що здійснюють зберігання та/або реалізацію харчових продуктів (що потребують дотримання температурного режиму), завчасно підготуватися до відключення електроенергії та дотримуватись правил щодо безпечного зберігання таких харчових продуктів, а саме:
- у холодильнику повинна дотримуватись температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище - 4°С (холодильники слід забезпечити термометрами для контролю температурного режиму зберігання);
- при відключенні електроенергії дверцята холодильника та морозильної камери необхідно тримати закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці, 24 год. у напівпорожній морозильній камері;
- у разі відключення електроенергії понад 4 год. у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою, що допоможе утримати холод (за можливості необхідно придбати сухий або блоковий лід, який потрібно зберігати в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику);
- харчові продукти, які швидко псуються, можна зберігати у термоконтейнері (термопакетах) з холодоелементами;
- не потрібно пробувати на смак їжу, яка зберігалась без дотримання відповідних температурних умов, з метою перевірки її якості та безпечності (якщо виникли сумніви щодо безпечності їжі, зокрема незвичний запах, колір, консистенція, текстура), краще її не споживати;
- не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 год. або більше (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко);
- розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено;
- рекомендовано готувати страви у невеликій кількості, щоб їх спожити у день приготування і не залишати в холодильнику на наступний день;
- не рекомендується здійснювати закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас (слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника).
Зважаючи на ризики навчання дiтей пiд час военного стану та необхiдностi органiзацii харчування учасникiв навчального процесу, необхiдно створити умови, якi передбачають безпековi заходи та вiдповiдають гiгiєнiчним вимогам. У разi короткотривалого перебування дiтей/учнiв в навчальному закладі можна видавати снiданки (продуктові набори), якi не потребують термiчноi обробки (наприклад: овочi, борошнянi кулiнарнi вироби, соки, бутерброди, фрукти). Проте, якщо у продуктовому наборi передбачено напоi необхiдно забезпечити у примiщені тимчасового укриття необхiдну кількість ємностей для пиття, щоб за необхідності мати можливість розлити ці напої вже в укритті. По закінченню повітрянної тривоги їх необхідно вимити та висушити на харчоблоцi з дотриманням санiтарних правил, пiсля чого повернути в укриття.
Нагадуємо, що у технологічній документації на страви та вироби обов’язково враховуються вимоги Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 305, та встановлені МОЗ вимоги щодо організації харчування в закладах освіти. Відповідно спільного наказу Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та Департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 09.08.2023 №408/0/212-23/387-ОД «Про організацію харчування дітей в закладах освіти області у період воєнного стану» затверджені методичні рекомендації у тому числі і дії у разі повітряної тривоги.
Наголошуємо, що при увімкнення сигналу «Повітряна тривога» необхідно діяти відповідно до алгоритму дій для вжиття заходів захисту населення. Першочергово необхідно закрити вікна, вимкнути усі електричні прибори, загасити печі, вимкнути світло та виконати заходи, передбачені на цей випадок Методичними рекомендаціями щодо органiзацii харчування в закладах освiти в перiод дiї военного стану, та діяти за вказівками керівництва.
Дніпровське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Дніпропетровській області