Понад дві тисячі немовлят Дніпропетровщини безоплатно отримали медичну допомогу в складних неонатальних випадках. Допомога немовлятам, які народилися передчасно або мають складну патологію, є безоплатною. Це пріоритетна послуга в Програмі медичних гарантій, яка оплачується за одним із найвищих тарифів та надається в межах пакета «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Всього в Україні за шість місяців 2023 року понад 18 тисяч немовлят отримали безоплатні послуги за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Це майже на 30% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Договір із НСЗУ за цим пакетом мають 94 медзаклади по всій країні, і, зокрема, 7 медзакладів Дніпропетровщини.

Якщо є підозра на ускладнені чи передчасні пологи або на патологію у дитини – лікуючий лікар направить породіллю народжувати в лікарню, яка надає неонатальну допомогу. Також допомога надається безоплатно у разі доставлення бригадою швидкої допомоги, переведення з іншої лікарні або доставлення виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії.

Що входить до переліку безоплатних послуг за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках»?
            Серед іншого в межах пакета безоплатними є:

  • інтенсивна терапія новонародженим та надання медичних послуг на всіх етапах лікування;
  • дихальна підтримка;
  • виходжування за методом «Кенгуру», зокрема, у відділенні інтенсивної терапії;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • необхідні лабораторні та інструментальні дослідження (загальні та біохімічні аналізи крові, УЗД, ЕКГ, рентгенологічне дослідження тощо);
  • скринінг на рідкісні захворювання;
  • забезпечення дихальної підтримки, парентеральне харчування;
  • оцінювання болю та своєчасне знеболення;
  • вакцинація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • проведення офтальмологічного та аудіологічного скринінгу;
  • лікарські засоби з Нацпереліку (у т. ч. сурфактант-замісні препарати), медвироби та витратні матеріали, які постачаються завдяки централізованим закупівлям МОЗ, іншим програмам центрального та місцевого бюджетів;
  • психологічна підтримка батьків.
     

Повний перелік безоплатних послуг, які надаються в межах пакета, можна переглянути за посиланням. Всі ці послуги є безоплатні в медзакладах, які уклали договори з НСЗУ. Тобто молоді батьки, які переїхали в інший регіон, можуть отримати послугу в медзакладі за новим місцем перебування. Ні реєстрація, ні попереднє місце проживання при цьому не мають жодного значення.

У разі вимагання коштів або ліків чи матеріалів, які передбачені умовами договору з НСЗУ, зверніться до керівника медзакладу. Якщо проблему не вдається вирішити – до місцевого департаменту охорони здоров’я. Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Знайти лікарню, законтрактовану НСЗУ на надання послуг за пакетом, що передбачає допомогу новонародженим, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або за посиланням. Оберіть у фільтрах потрібну область або населений пункт, а в розділі «Група послуг» – пакет «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках». Дашборд покаже всі законтрактовані за цим пакетом медзаклади, а також їхні контакти.

Фото без опису