Президент України підписав закон, що вводить доплати пораненим військовим у розпорядженні, тим хто служить у навчальних центрах, збільшує відпустки та дозволяє строковикам переходити на службу по мобілізації.

Законопроєкт № 9342 був схвалений Верховною Радою України 28 червня, 29 червня його підписав Голова Верховної Ради, а сьогодні Президент. Набуває чинності з дня опублікування, за винятком пунктів щодо виплати додаткових винагород — вони застосовується з першого числа місяця, в якому опублікований закон.

Повернення 30 тисяч всім військовим не буде, надбавку продовжать платити згідно з чинним порядком. Водночас вводяться нові доплати:

  • щомісячна доплата строковикам — 6000 грн;
  • щомісячна доплата курсантам — 2350 грн;
  • щомісячна доплата керівному склажу та інструкторам навчальних центрів — від 15000 до 30000 грн (з урахуванням рівня підготовки);
  • щомісячна додаткова винагорода у 100 тис. грн — тяжко пораненим на стаціонарному лікуванні, полоненим та зниклим безвісти;
  • додаткова виплата у 20100 грн — пораненим військовослужбовцям, визнаним ВЛК обмежено придатними або непридатними до служби з переоглядом через 6-12 місяців, які зараховані у розпорядження командирів, починаючі з 3-го місяця й до закінчення перебування у розпорядженні (перші два місяці — повні виплати за останньою займаною посадою);
  • додаткова винагорода 100 000 грн — військовослужбовцям, які загинули (померли) внаслідок отриманого поранення, пов’язаного із захистом Батьківщини, нараховується за місяць, у якому військовослужбовець загинув (помер);

Нові терміни відпусток на час воєнного стану:

  • до 30 днів щорічна (частинами не більше 15 календарних днів) та до 10 днів за сімейними обставинами;
  • строковикам — 30 днів;
  • курсантам — до 10 днів зимова та до 20 днів літня;
  • безперервна відпустка на лікування може становити не більше 4 місяців.

Нове у порядку проходження служби:

Призвані під час мобілізації, що раніше не проходили службу, обов'язково мають проходити курс базової загальновійськової підготовки тривалістю не менше ніж один місяць.

Військовослужбовці-строковики, які вислужили свій строк та під час воєнного стану вислужили не менше 6 місяців, за їх бажанням можуть бути переведені на службу по мобілізації.

Для осіб, які приймаються на службу за контрактом, у тому числі з-поміж строковиків та мобілізованих, строк контракту може встановлюватися до оголошення демобілізації або на строки, визначені частиною другою цієї 23 статті (стандартні терміни контрактів).

Джерело: Ukrainian Millitary Pages

Фото без опису