#Шахрай_Гудбай: нестандартні технології онлайн-шахрайства

Шахраї, крім стандартних телефонних дзвінків від імені працівників банків, можуть використовувати різні технології, аби бути більш переконливими.

Наприклад, для підміни номера телефону шахраї використовують спуфінг ідентифікатора абонента (телефонний спуфінг).

У таких випадках телефонує шахрай, а на екрані смартфона відображається український номер банку. Завдяки технології спуфінгу шахраї можуть імітувати роботизовані банківські порадники, коли роботизований голос під різними приводами повідомляє про необхідність надання банківських даних фейковому працівнику банку.

Крім трьох цифр на звороті картки (CVV/CVC код), кодів (одноразових паролів) банків та мобільних операторів, пін-коду до картки, шахраї також можуть виманювати інформацію про фінансовий номер телефону та пароль для авторизації в онлайн-банкінгу.

Що робити в таких випадках?

Якщо телефонує працівник банку, краще покладіть слухавку та перетелефонуєте самостійно на офіційний номер банку, зазначений на звороті платіжної картки.

За жодних умов не повідомляйте:

  • тризначний номер на звороті картки;
  • коди банків та мобільних операторів;
  • паролі до інтернет-банкінгу;
  • пін-код до картки.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170.

Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/

Фото без опису