Фото без описуЩО ТАКЕ ПАТРОНАТ?

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім`ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками або законними представниками, надання їй та її сім`ї послуг, спрямованих на повернення у родину відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для догляду, виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні.

Обов’язковою умовою є наявність у патронатного вихователя добровільного помічника з числа членів його родини.

Патронат – це офіційне працевлаштування для вихователів та шанс знайти своє покликання.

Держава надає кандидатам в патронатні вихователі можливість пройти відповідну підготовку та отримати професійну підтримку в процесі реалізації своєї діяльності, гарантує грошове забезпечення та соціальну допомогу на утримання кожної влаштованої дитини. Також за патронатного вихователя сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ХТО ПОТРЕБУЄ ПОСЛУГИ ПАТРОНАТУ?

Послугу патронату орієнтована на ДІТЕЙ, які потрапили в складні життєві обставини та, за різних причин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї (родині) або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Зокрема це можуть бути:

  • новонароджені діти, від яких відмовились батьки в пологовому будинку/медичному закладі;
  • підкинуті, безпритульні діти;
  • діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров‘ю;
  • діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
  • діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, пропали безвісті;
  • діти, батьки/законні представники яких потребують реабілітації, лікування в стаціонарі, подолання інших складних життєвих обставин, які впливають на їх спроможність піклуватися про дітей;
  • інші випадки, в яких не можливо забезпечити належний догляд та виховання дитини в безпечному сімейному середовищі.

 

ХТО ТАКИЙ ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ?

Патронатний вихователь – це спеціаліст, який пройшов навчання за спеціальною програмою та на договірній основі здійснює догляд, виховання, забезпечує реабілітацію тимчасово влаштованих в його сім’ю дітей, несе відповідальність за їх життя та здоров’я в період надання цим дітям послуги патронату, допомагає дитині та її сім’ї у подоланні складних життєвих обставин.

Патронатний вихователь є тією особою, яка є безпосередньо відповідальною за життя та здоров’я влаштованої дитини, а також за якість надання послуги.

 

 ПАТРОНАТНИЙ ВИХОВАТЕЛЬ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ ЗАБЕЗПЕЧИТИ ДИТИНІ:

Pособистий простір для проживання, відпочинку та розвитку;

Pодяг відповідно до віку, сезону та статі;

Pхарчування, яке враховує потреби дитини та її смаки,  

а також:

  • організувати процес та створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку,
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування,
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною,
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, якщо це відповідає інтересам дитини та не порушує її права.

 

КОГО ВІДБИРАЮТЬ У ПАТРОНАТНІ ВИХОВАТЕЛІ?

Звертаємо увагу, що головною мотивацією кандидатів є любов до дітей, прагнення надавати допомогу дітям та підтримку їхнім сім’ям, визнання пріоритету сімейних цінностей, вміння організувати розвиваючий простір для дитини та налагодити безпечний виховний  процес тощо.

Вичерпну інформацію з питань патронату над дитиною Ви можете отримати в КУ «Центр надання соціальних послуг» за адресою: смт Солоне, вул. Гагаріна, буд.7 або за тел. 0950002850