Фото без описуСолонянське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомляє, що у зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації (за результатами лабораторних досліджень Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби - Кропивницький район, с.Івано-Благодатне та Сумської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби - Конотопський район, с.Козацьке, встановлено діагноз - на африканську чуму свиней (далі АЧС) в підсобних господарствах, з метою недопущення розповсюдження АЧС наголошуємо, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації,  щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів та харчових відходів із закладів громадського харчування без термічної обробки створює загрозу занесення вірусу АЧС у господарство та його розповсюдження на інші.

Зважаючи на значні економічні збитки, що наносить африканська чума свиней та пов’язану з цим соціально-економічну напругу, тільки відповідальне ставлення власників тварин до заходів біобезпеки може убезпечити від небажаних наслідків.

З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності  :

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

4. Регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині.

5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.

6. Постійно вести боротьбу з гризунами.

7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

9. Забій тварин проводити лише після проведення передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.

10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.

12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини.

13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».

15. Не переробляти трупи свиней та/або туші вимушено забитих свиней.

16. Не використовувати харчові відходи без термічної обробки для годівлі тварин.

17. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Пам'ятайте!!! При підозрі захворювання, незвичній поведінці чи у випадку масової загибелі свиней необхідно терміново сповістити Солонянське управляння ГУ Держпродспоживслужби !

Контакти при будь-якій підозрі:

Солонянське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області  та Солонянська районна державна лікарня  ветеринарної медицини

Адреса: смт Солоне, вул. Тереньєва, 7

Солонянське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області