Верховна Рада схвалила законопроєкт, за яким грошове забезпечення військовослужбовців на період дії воєнного стану не підлягає оподаткуванню військовим збором. Відповідний законопроєкт № 7432 підтримали 314 народних депутатів.

На сьогодні військові та правоохоронці беруть участь у відсічі і стримуванні збройної агресії росії, не шкодуючи свого життя та здоров’я виконують обов’язок по захисту нашої держави. Для цього, зокрема, вони та їхні родини мають бути належно матеріально забезпечені.

Водночас відповідно до Податкового кодексу України, вищезазначені громадяни є платниками податку та військового збору відповідно. Хоча по своїй суті, військовий збір запроваджений саме для забезпечення, в тому числі тих військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях, і сплата ними військового збору є несправедливою, вважають автори законопроєкту.

Схвалений законопроєкт вносить зміни до Підпункту 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України, доповнивши його новим абзацом, яким скасовується сплата військового збору військовослужбовцями Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України; особами рядового, начальницького складу, працівниками Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та іншими особи, які беруть участь в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації в умовах воєнного стану.