Фото без описуВідповідно до  статті 13 Закону України "Про насіння і садивний матеріал" (далі-Закон),   наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.10.2016 року № 365 «Про затвердження Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів» (далі Порядок) затверджено порядок дій суб’єкта насінництва щодо узгодження посівів перехреснозапильних культур.

Вищевказаними Законом та Порядком визначено, що суб’єкти насінництва і розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, що здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво.

Під правом на перевагу розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції.

Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

У разі надходження плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, територіальний орган Держпродспоживслужби протягом семи робочих днів з дати надходження відповідного плану-схеми повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що подали відповідні плани-схеми, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.

Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

Таким чином, суб’єкти насінництва та розсадництва, які планують закладку насіннєвих посівів, можуть   подати план-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області до 01 березня 2022 року (вул. Філософська, 39-А, м. Дніпро, 49006 ел.пошта: info@dp.dpss.gov.ua)

За додатковою інформацією звертатися до Солонянського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (за адресою: смт Солоне, вул. Тереньєва 7).

Солонянське управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області