Солонянське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській  області  інформує

 

Фото без описуОдна з причин передчасної смертності, якій можна запобігти - вживання тютюну. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щороку у світі від неінфекційних хвороб (хронічних обструктивних захворювань легень, цукрового діабету, раку, серцево-судинних захворювань ) спричинених вживанням тютюну, помирає більш ніж 8 мільи?онів людей , у тому числі 85 тисяч українців.           

Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну  яка ратифікована 181 країнами, та охоплює майже 90 % населення світу у 2006 році, для  запобігання поширенню тютюнокуріння, була ратифікована  і Україною.

Держпродспоживслужба, реалізуючі державну політику у сфері санітарного законодавства,  у тому числі  попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення інформує,  що 16 грудня 2021 року Верховною Радою  України було ухвалено законопроект № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» .

         Документом, зокрема, передбачено:

  • заборона реалізації особам до 18 років пристроїв для куріння без їх згоряння, електронних сигарет та рідин до них;
  • заборонено використання смако-ароматичних добавок (ягідні , фруктові),  так як такі  вироби найчастіше приваблюють дітей та молодь, створюючи хибне враження про менш шкідливі наслідки вживання тютюнових виробів;
  • заборонено рекламувати у тому числі через мережу інтернет продаж тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них
  • графічне зображення та текст медичних попереджень про шкоду куріння збільшиться з 50 % до 65 % площі на пачках тютюнових виробів. Щорічно будуть оновлюватимуться попередження та реалістичні зображення хвороб, спричинених курінням що зображені на упаковках електронних сигарет, рідин, заправних контейнерів та бездимних тютюнових виробів;
  • посилення адміністративної відповідальності за реалізацію тютюнових виробів, пристроїв для паління особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1 020 грн, а при  повторному порушенні протягом року – 10 200 грн.;

Передбачено такі нововведення, як розширення переліку місць, де куріння, використання електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів забороняється. Аеропорти стануть єдиним місцем, де залишаться відведені місця для куріння всередині приміщення.

За аналогією з курінням звичайних цигарок забороняється в усіх громадських місцях та приміщеннях  куріння,  з використанням пристроїв для нагріву. Органи місцевого самоврядування, в межах своїх громад, повинні визначати місця для куріння, де повинно бути розміщено наочну інформацію, яка складається із відповідного графічного знаку та тексту «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!»

Вживання тютюну небезпечно у будь-якому віці, але особливо шкідливо для дитячого організму. Прийняттям  даного законопроекту, Україною зроблено величезний крок до посилення захисту молоді та дітей від куріння тютюнових виробів, використання  електронних пристроїв для куріння, що становлять загрозу для здоров’я.

 

Солонянське управління

ГУ Держпродспоживслужби в

Дніпропетровській області