Фото без описуЖінкам, які підпадають під військовий облік, згідно з новим Переліком професії та спеціальностей, затвердженим Міноборони, дадуть час стати на облік до кінця 2022 року.

Про це повідомили на брифінгу у Командуванні Сухопутних військ.

Також, на брифінгу повідомили, що до кінця 2022 року жінок, які не стали на військовий облік, або керівників підприємств та організацій де працюють жінки, які за своїми професіями підлягають обліку, не штрафуватимуть.

На військовий облік жінок прийматимуть у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем реєстрації місця проживання.

Протягом 2022 року жінки віком від 18 до 60 років, що мають спеціальності або професії визначені переліком, мають подати документи до військкоматів (копії паспорту, ідентифікаційного номера, документів про освіту, сімейний стан тощо), а також пройти військово-лікарську комісію. За результатом розгляду документів та визначеного стану здоров'я там прийматимуть рішення про прийняття на військовий облік та видачу військового квитка.

Нагадаємо, що Міноборони наказом від 11.10.2021 № 313 затвердило новий, значно розширений, Перелік спеціальностей та професій після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних. Документ набув чинності 17 грудня 2021 року.

Право затверджувати цей перелік Міністерство отримало згідно з законом від 30.03.2021 № 1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», яким було змінено ч.11 ст. 1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу». Раніше його затверджував Кабінет Міністрів.

 

Попередній перелік був визначений Постановою КМУ № 711 від 14 жовтня 1994 року.

Згідно із законом, стати на військовий облік – обов’язок, а не право українських жінок.

Зокрема це визначає 11 частина 1 статті Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Першоджерело: https://w ww.ukrmilitary.com/