Фото без опису

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 на території України установлено карантин до 31 грудня 2021 року.

           Відповідне рішення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) (далі Постанова №1236).

Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», на період карантину затверджені необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлені тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов'язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій.

У період запровадження в Україні карантину роботодавець повинен забезпечити захист життя і здоров’я працівників, запровадити заходи із запобігання поширенню COVID-19 на робочих місцях.

Роботодавець несе повну відповідальність за організацію і проведення профілактичних та протиепідемічних заходів на підприємствах, робочих місцях, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (далі ЗІЗ), антисептичними та дезінфікуючими засобами.

 Суб’єкти господарювання зобов’язані:

  • проводити щоденний інструктаж для працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, дотримання правил респіраторної гігієни, миття рук та інших протиепідемічних заходів;
  • допускати до роботи працівників за умови наявності у них вдягнених ЗІЗ, зокрема респіратора чи захисної маски, одноразових рукавичок;
  • забезпечити дотримання соціальної дистанції в приміщенні закладу;
  • забезпечити при вході до закладу наявність антисептичних засобів для обробки рук відвідувачів;
  • забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників, із внесенням відповідних результатів до оформлених на кожного працівника листків термометрії, не допускати до роботи працівників із симптомами захворювання;
  • забезпечити всіх працівників ЗІЗ із розрахунку одна захисна маска на 3 години роботи; мати запас ЗІЗ із розрахунку на наступні 5 робочих днів, зокрема на одну робочу зміну – безпосередньо на робочому місці працівника; одноразові рукавички необхідно змінювати після кожної дії (виробничого процесу), що не пов’язані між собою;
  • забезпечити миття та дезінфекцію поверхонь, до яких часто торкаються люди: столи, ручки дверей, спинки стільців тощо;
  • організувати централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами;
  • виконувати інші обов’язки, передбачені Постановами Кабінету Міністрів України та Тимчасовими рекомендаціями щодо організації протиепідемічних заходів, затверджених постановами Головного державного санітарного лікаря України.

24 листопада Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Постанови №1236, які посилюють карантинні правила, зокрема для невакцинованих громадян, а саме:

з 6 грудня відвідувати громадські заклади, навіть на жовтому рівні епіднебезпеки, можна буде лише тим людям, які отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або мають негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену (чинний 72 години) чи сертифікат про одужання. Ця ж норма поширюється і на співробітників.

Відповідно до статті 117 Конституції України постанови і розпорядження, які в межах своєї компетенції видає Кабінет Міністрів України, є обов'язковими до виконання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує на обов’язковому виконанні профілактичних та протиепідемічних заходів на підприємствах та нагадує, що за порушення правил карантину відповідно до ст. 443 КУпАП передбачається накладання штрафу на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Начальник Головного управління

Держпродспоживслужби

в Дніпропетровській області

    Василь ПРИХОДЬКО