Фото без опису40 років тому, далекого 1981 року, світ дізнався про перші випадки нової, до цього невідомої хвороби.

Рік 2021. ВІЛ/СНІД, попри значні досягнення науки і медицини, продовжує бути однією зі значних проблем людства та громадського здоров’я.

За оціночними даними в світі налічується 37,7 млн. людей, які живуть з ВІЛ. Тільки за один 2020 рік у світі інфіковано вірусом імунодефіциту людини 1,5 млн. людей. В тому ж 2020 році, 680 тис. не змогли подолати недугу та померли від захворювань, пов’язаних з ВІЛ.

Традиційно, в перший день зими – 1 грудня щороку, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day). Девіз цьогорічної акції: «Ліквідувати нерівність. Покінчити зі СНІДом. Припинити пандемію» .

В цей день по всьому світу демонструються спільні зусилля у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу; висловлюють та надають свою підтримку людям, чиє життя змінив ВІЛ; згадують про тих, кого через хвороби, пов’язані з ВІЛ, вже не має серед нас.

Як і торік, він буде проводитися у непростий час: миру дедалі загрожує більше пандемій. Настає третій рік пандемії COVID-19.

Викорінення СНІДу зараз під загрозою. Загальна увага переключилася на боротьбу з COVID-19, системи охорони здоров'я перевантажені. Мета з викорінення СНІДу була відсунута у зв'язку з пандемією COVID-19.

Але ми маємо пам’ятати: «СНІД – пандемія, і вона ще не закінчилася!». І заходи, необхідні для перемоги над СНІДом, також допоможуть зупинити пандемію COVID-19 та майбутні пандемії.

Глобальна стратегія тисячоліття щодо подолання ВІЛ/СНІДу до 2030 року передбачає:

  • 95% усіх позитивних знають про свій ВІЛ-статус;
  • 95% ВІЛ-позитивних осіб отримують антиретровірусну терапію;
  • 95% усіх ВІЛ-позитивних осіб, які отримують терапію, досягнули бажаного ефекту від лікування.

І якщо ми хочемо покінчити зі СНІДом до 2030 року, потрібно якнайшвидше викорінити нерівність: економічну, соціальну, культурну, правову. Без рішучих дій щодо боротьби з нерівністю світу загрожує невиконання прийнятих цілей для перемоги над СНІДом до 2030 року, продовження пандемії COVID-19 та посилення соціально-економічної кризи.

 

Україна залишається однією з країн, де продовжує зростати кількість нових випадків інфікування ВІЛ та смертей від СНІДу. Критичну ситуацію поглиблюють економічна нестабільність, трудова міграція, низька насторога населення щодо важливості дотримання заходів з профілактики ВІЛ, складна гуманітарна ситуація та бойові дії на Сході країни, пандемія COVID-19.

За оціночними даними загальна кількість ВІЛ-позитивних людей становить 260 тис. осіб, і майже третина з них не перебуває під медичним спостереженням в закладах охорони здоров’я, а отже не лікується і відповідно є джерелом розповсюдження ВІЛ.

Захворюваність на теренах України розподілена нерівномірно, і Дніпропетровська область тривалий час серед лідерів щодо поширення ВІЛ.

Станом на 01.11.2021 під медичним спостереженням в закладах охорони здоров’я області перебувають 28679 осіб, хворих на ВІЛ/СНІД.

За 10 місяців 2021 року зареєстровано 3158 нових випадків ВІЛ-інфекції (показник 100,6 на 100 тис. населення), що на 4,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року (3333 випадки, показник – 105,0), але це майже втричі більше, ніж захворюваність в цілому по Україні.

Через напружену ситуацію з COVID-19, в області спостерігається зменшення кількості населення, охопленого тестуванням на ВІЛ на тлі росту питомої ваги позитивних осіб з вперше виявленими маркерами ВІЛ. За 9 місяців поточного року обстежено 145637 осіб, з яких у 3009 осіб (2,1%) отримано позитивні результати тестування на ВІЛ, за аналогічний період 2020 року обстежено 163744 особи, з яких маркери ВІЛ виявлено у 3180 особи (1,9%).

В той же час, незважаючи на таку статистику, в Дніпропетровській області накопичено позитивний досвід щодо впровадження кращих практик у подоланні епідемії ВІЛ/СНІДу. Людина, якщо отримує позитивний результат тестування на ВІЛ, не лишається сам на сам із хворобою. Кожна особа без перешкод має можливість почати отримувати медичну допомогу в закладах охорони здоров’я, а одночасно з цим - допомогу з боку неурядових організацій: психологічну підтримку, соціальний супровід.

В Дніпропетровській області медична допомога з приводу ВІЛ-інфекції/СНІДу надається в багатьох комунальних закладах охорони здоров’я за програмою медичних гарантій – це безкоштовно для пацієнта. Дуже важливо зазначити, що лікар відразу визначить і запропонує необхідну тактику лікування. Медичні препарати, що зупиняють розмноження вірусу в організмі, видаються БЕЗКОШТОВНО. Щоденний прийом препаратів дозволяє взяти під контроль перебіг хвороби, а завдяки цьому мати повноцінне і довге життя: зберегти імунну систему пацієнта, запобігти виникненню серйозних захворювань: туберкульозу, пневмоцистної пневмонії, злоякісних новоутворень та інших; знизити ризик смерті від цих недуг. Окрім того, приймаючи терапію, ВІЛ-позитивна особа запобігає передачі ВІЛ-інфекції своєму партнеру.

Створена система надання послуг для людей, що живуть з ВІЛ, вже позначилась позитивними результатами. За останні десять років в області вдалося досягти зниження темпів зростання епідемії ВІЛ/СНІДу, збільшити тривалість життя особам, що живуть з ВІЛ, скоротити смертність від СНІДу.

 

ВІЛ-інфекція ще залишається серйозною загрозою для здоров'я суспільства, вражаючи, переважно, молоде працездатне населення, а провідний шлях передачі інфекції – статевий.

На сьогодні – єдиний шлях дізнатися про свій ВІЛ-статус – це пройти тестування. Закликаємо всіх, хто має будь-які сумніви, або негаразди зі здоров’ям, має практики ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ, не зволікати – якомога швидше пройти тестування та дізнатися свій статус. Не знання свого ВІЛ - статусу не вирішить проблему, якщо вона є. Потрібно пройти тест і почати лікування. А відтак - зберегти життя своє та життя рідних та близьких.

Так само, ще раз звертаємо увагу всіх людей, які знають про свій ВІЛ - статус, але не отримують лікування: запропонуйте пройти тестування своїм партнерам, зверніться до лікувальної установи для початку або відновлення лікування.

 

Дніпропетровський обласний медичний центр соціально значущих хвороб – ми завжди відкриті і надаємо свою допомогу всім, хто її потребує (вул. Бехтерева, 1, м. Дніпро).

 

Фото без опису