Фото без опису Остеопороз – це одне з найпоширеніших у світі захворювань: йому схильна кожна третя жінка і кожен восьмий чоловік. В Україні остеопороз є однією з важливих соціальних проблем. Захворюваність остеопорозом в останні десятиліття постійно зростає. За оцінками медиків, сьогодні остеопорозом страждають 31-33% жінок і 23-24% чоловіків.

Остеопороз – прогресуюче захворювання кісткової тканини, яке супроводжується втратою кальцію, а разом з ним міцності. Небезпека його полягає в тім, що найменша травма загрожує переломами, особливо поперекового відділу хребта, стегна і зап’ястя. Найбільш тяжким наслідком хвороби є перелом шийки стегна, який часто трапляється у літніх людей. Після такої травми  кожен другий на все життя залишається інвалідом, кожен четвертий помирає протягом трьох років після перелому і тільки в 25% випадків пацієнти повертаються до нормального життя.

Від остеопорозу особливо страждають жінки.

Фактори ризику розвитку остеопорозу

  • менопауза;
  • куріння та алкоголь;
  • перенесені інфекційні захворювання;
  • тривале лікування препаратами кортикостероїдних гормонів;
  • гіподинамія;
  • неправильне харчування, при якому виникає дефіцит вітаміну D і кальцію.

Ризик розвитку остеопорозу у жінок значно підвищується після настання менопаузи, коли знижується захисна дія жіночого гормону естрогену, який стимулював надходження кальцію у кісткову тканину.

Особливу роль у профілактиці розвитку остеопорозу грає раціональне харчування у усіх вікових періодах.

На міцність кісток впливає не стільки абсолютна кількість кальцію в їжі, скільки співвідношення в харчовому раціоні кальцію й фосфору: кількість кальцію повинна в півтора-два рази перевищувати кількість фосфору. Крім того, для повноцінного засвоєння кальцію в раціоні повинні бути ще й магній, бор, мідь, марганець, цинк, вітаміни В6,С,К і фолієва кислота, а також певні білки й жири, що сприяють засвоєнню вітаміну D. Правильно складена дієта, що містить усі  необхідні компоненти, здатна серйозно зменшити загрозу розвитку остеопорозу.

Харчування при остеопорозі

  • молоко й молочні продукти, де є оптимальне співвідношення кальцію й фосфору. Наявність жиру ускладнює засвоєння кальцію, тому краще вживати молочні продукти зі зниженою жирністю.
  • свіжі овочі й фрукти, особливо всі види капусти, морква, ріпа з необхідним набором мікроелементів, необхідних для повноцінного засвоєння кальцію.
  • бобові, волоські горіхи, гарбузове й соняшникове насіння, олії. Всі вони містять білки й жири, необхідні для зміцнення кісткової тканини й засвоєння вітаміну D.

Не рекомендовано приймати продукти, які погіршують засвоєння кальцію або сприяють його вимиванню з організму:

  • м’ясні продукти заводського виготовлення (домашнє приготування блюд із натурального м’яса на засвоєння кальцію не впливає);
  • надлишок солі. Сіль витісняє з організму кальцій та викликає зменшення кісткової маси;
  • алкоголь. Зловживання алкоголем нерідко може викликати остеопороз у і у чоловіків середнього віку. Виражений остеопороз розвивається в усіх жінок, які зловживають алкоголем тривалий час.
  • мед, цукор, вироби з пшеничного борошна, кава, чай. Усі рафіновані продукти й кофеїн порушують всмоктування кальцію в кишечнику.
  • солодку газовану воду. Вживання цій води також веде до підвищеного виведення кальцію і призводить до зменшення кісткової маси особливо у дітей.   

Для будівельного процесу кісткової тканини потрібен вітамін D, який утворюється в організмі під впливом сонячних променів і допомагає засвоюватися кальцію в організмі. Тому намагайтеся частіше гуляти на вулиці, особливо коли світить сонце.

Фізичні навантаження важливі для уповільнення втрат кісткової тканини, поліпшення рівноваги і профілактики падінь, а також для реабілітації після перенесених переломів.  Фізична активність повинна включати ходьбу, яка надає навантаження на кістки.

Якщо Вам вже виповнилося 50 років зверніться до лікаря пройдіть  своєчасне відповідне обстеження. При виявленні хвороби отримайте необхідне невідкладне медикаментозне лікування в поєднанні з раціональним і збалансованим харчуванням та фізичною активністю.

 Будьте уважні до себе та здорові!