Фото без описуСьогодні, 11 жовтня, відзначають Всесвітній день боротьби з ожирінням, що визнано найсерйознішим хронічним захворюванням.

Що таке надмірна вага та ожиріння? Надмірна вага та ожиріння визначаються як аномальні й зайві жирові відкладення, які можуть завдати шкоди здоров'ю.

Індекс маси тіла (ІМТ) - просте відношення ваги до зростання, часто використовується для класифікації ожиріння та надмірної ваги. Індекс розраховується як відношення ваги тіла в кілограмах до квадрата зросту в метрах (кг / м2).

За визначенням ВООЗ:

• ІМТ більше або дорівнює 25 - надлишкова маса тіла

• ІМТ більше або дорівнює 30 - ожиріння

ІМТ є найбільш зручною мірою оцінки рівня ожиріння і надмірної ваги у населення, оскільки він однаковий для обох статей і для всіх вікових категорій дорослих. ІМТ слід вважати приблизними критерієм, тому що він може не відповідати однаковою мірою вгодованості у різних індивідуумів.

 

Факти

• У 2016 році понад 1,9 мільярда дорослих старше 18 років мали надлишкову вагу. З них понад 650 мільйонів страждали ожирінням. З 1975 по 2016 рік кількість людей, які страждають ожирінням, у всьому світі зросла більш ніж втричі.

• За даними 2016 року 39% дорослих старше 18 років (39% чоловіків і 40% жінок) мали надлишкову вагу.

• У 2016 році 340 мільйонів дітей і підлітків у віці від 5 до 19 років страждали надмірною вагою або ожирінням.

• В Європі Серед дорослих людей надлишкова маса тіла та ожиріння приблизно в 80% випадків є причинами діабету 2-го типу, в 35% випадків - ішемічної хвороби серця і в 55% - артеріальної гіпертензії. Щорічно згадані захворювання стають причиною 1 млн смертей.

• В Україні поширення надмірної ваги є одним із вищих серед країн Східної Європи та Центральної Азії та становить майже 60%. Ожиріння має майже чверть населення, жінки страждають ожирінням частіше, ніж чоловіки.

Основна причина ожиріння і надмірної маси тіла - енергетичний дисбаланс між калоріями, які надходять в організм і калоріями затраченими. Це відбувається тому, що з одного боку сучасна людина все більше споживає висококалорійні продукти з високим вмістом жиру, солі і цукрів, але з пониженим вмістом вітамінів, мінеральних речовин і інших поживних мікроелементів. З іншого - зниження фізичної активності у зв'язку з усе більш нерухомим характером багатьох видів діяльності, зі змінами в способах пересування і зі зростаючою урбанізацією.

Але надмірна вага та ожиріння, на жаль, мають наслідки для здоров'я:

• серцево-судинні захворювання, головним чином хвороби серця та інсульт;

• діабет;

• порушення скелетно-м’язової системи, особливо остеоартрит – дегенеративне захворювання суглобів;

• деякі онкологічні захворювання;

• респіраторні захворювання – астма, синдром апное уві сні;

• шлунково-кишкова патологія – жовчнокам’яна хвороба, неалкогольна жирова хвороба печінки;      

• порушення репродуктивної функції;

• психологічні та соціальні наслідки.

Чим більше ІМТ, тим більше збільшується ризик неінфекційних захворювань. Крім того, доведено, що ожиріння є потужним фактором тяжкого перебігу і високої смертності при COVID-19.

Надмірна вага та ожиріння, є попереджувальними. Втрата ваги, навіть на 5 - 10%, покращує загальне самопочуття, допомагає знизити ризик розвитку захворювань, допомагає зменшити їх тяжкість. Обов’язковою умовою зниження маси тіла є зміна образу життя неодмінно за двома умовами - обмеження надходження калорій та регулярна фізична активність (60 хвилин в день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих людей).

Якщо у Вас виникли проблеми із зайвою вагою пропонуємо звернутися за рекомендаціями до лікаря, тому що індивідуальні зусилля можуть буди малоефективними  та виникне необхідність проведення лікування.

В підготовці матеріалу

використовувались

 матеріали інформаційного

 бюлетеню ВООЗ

9 червня 2021 року