Торгівля людьми – це злочин, в якому жертвами можуть бути всі: чоловіки, жінки, діти. Будь-яка особа, незалежно від віку, статі та свого походження, може стати об’єктом примусової праці, жебрацтва, сексуальної експлуатації.

Торгівля людьми має різні види, серед яких примусова праця, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

Боротьба з торгівлею людьми визначена одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини. Законодавством країни особам, постраждалим від торгівлі людьми,  гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

На виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми» та з метою посилення  роботи у зазначеному напрямку діяльності створена система протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим особам.
Постраждалим від торгівлі людьми за кордоном або в межах України необхідну інформацію можуть надати:

Департамент боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми Національної поліції України: (044) 374 37 85 (пн. – сб. з 09:00 до 18:00).

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0-800-505-501 – безкоштовно зі стаціонарних телефонів, 527 – безкоштовно з номерів мобільних операторів України пн-пт з 10:00 до 21:00, сб. з 10:00 до 18:00.

Гаряча лінія Міністерства закордонних справ України для громадян України, які опинилися в надзвичайних ситуаціях за кордоном (044) 238 16 57.

https://www.kmu.gov.ua/news/zavdyaki-roboti-garyachoyi-liniyi-15-47-zhertvi-domashnogo-nasilstva-otrimuyut-operativnu-dopomogu

Гаряча лінія для жертв домашнього насильства 15-47