Мета пробації полягає в тому, щоб громадяни відчули зміни на собі від реформи, яка відбулася з прийняттям Закону «Про пробацію». Персонал пробації наразі забезпечують повернення людини, яка вчинила правопорушення, до суспільства.

Що таке пробація та яка її основна мета?

Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Також це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений 5 лютого 2015 року.

Важливо, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю. Крім того, ця система більш економна порівняно з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

Тобто з усіх сторін, як з економічної, так і з соціальної система пробації більш прогресивна.

Як пробація працює в системі органів правосуддя?

Система існуючих нині альтернативних покарань в Україні закріплена Кримінальним кодексом. У Кримінальний кодекс були внесені покарання у вигляді громадських робіт, виправних робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також найбільш поширений захід кримінально-правового реагування — звільнення від відбування покарання з випробувальнням.

Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Таким чином, пробація займається правопорушником ще на етапі, коли починається судовий розгляд. Саме на цьому етапі підключається пробація, яка забезпечує підготовку досудової доповіді. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення.

Ми маємо інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, ризиків небезпеки обвинуваченого для суспільства, проводимо аналіз різних факторів життя особистості (факторів ризику), який показує, де саме в умовах життєдіяльності особи були проблеми, які, скоріше за все, призвели до вчинення правопорушення, та на що необхідно вплинути, щоб мінімізувати ці ризики. Таким чином, ми надаємо суду більше інформації про людину і про шляхи можливого виправлення ситуації без ізоляції особи від суспільства.

Строк застосування пробації — це строк, на який судом застосоване покарання, альтернативне позбавленню волі.

Суть пробації полягає в тому що, персонал пробації не просто здійснює контроль, а ще й мотивує людину до змін, підказує, що саме потрібно змінити, і надає допомогу, будучи «посередником» у процесі життєвих змін.

Звичайно, зміни можуть відбуватися лише тоді, коли людина дійсно буде їх прагнути.

Що є критерієм успішності пробації?

Найбільш зрозумілим показником є кількість повторних порушень серед наших клієнтів.