Фото без опису

ПОГРАБУВАННЯ

Це – злочин «проти особистості» та страшна подія. Для жертви пограбування такий злочин може завершитися травмами або навіть смертю. Захищаючи своє підприємство від пограбування, важливо пам’ятати про проведення превентивних заходів. Слід усіляко показувати, що такі заходи було проведено.

Як відвадити грабіжника

  • Уникайте ситуацій, коли необхідно працювати самому. Якщо іншого виходу немає, увімкніть приховане радіо або телевізор, щоб грабіжники думали, що з вами є ще хтось.
  • Щодня змінюйте час і шлях відвезення готівки до банку. У касових апаратах зберігайте лише необхідний обсяг готівки. Так ви зменшите втрати в разі пограбування.
  • Переконайтеся, що перехожим добре видно ваш касовий апарат. Розмістіть прилавок так, щоб покупця чи грабіжника було видно з вулиці.
  • Намагайтеся не встановлювати вивісок або стендів із товарами біля вікон, щоб не зменшувати видимість із вулиці.
  • Якщо ваше підприємство зазнає надзвичайно високого рівня ризику пограбування, можливо, вам варто захистити касу куленепробивним екраном. Такий екран значно знижує загрозу пограбування, однак інші превентивні заходи можуть бути однаково ефективними за менших витрат.
  • На входах та виходах встановіть попереджувальні знаки про те, що для відкриття сейфів потрібен другий ключ, якого працівники не мають.
  • Попереджайте про наявність системи сигналізації за допомогою знаків, встановлених у добре видимих місцях. Переконайтеся, що ваші працівники знають, як користуватися тривожною кнопкою, якщо ваша система сигналізації обладнана нею.
  • Розробіть спільно з іншими власниками магазинів, що розташовані у вашому кварталі, систему взаємодопомоги. Домовтеся, що будете стежити за будівлями одні одних та звертати увагу на підозрілу діяльність. Встановіть звукову сигналізацію, аби мати змогу сповістити сусідів про те, що вас грабують і що необхідно викликати поліцію.

Додаткові поради

  • Запишіть серійний номер нижньої банкноти в кожному відділенні ящика касового апарату і накажіть працівникам, щоб вони не використовували ці купюри при видачі решти.
  • Прикріпіть кольорові стрічкові маркери на виходах на висоті 165 см та 180 см. Якщо вас пограбують, ви зможете точно визначити зріст підозрюваного, коли він виходитиме.
  • Зберігайте мічені гроші в окремому відділенні касового апарату. Мічені купюри повинні відрізнятися за номіналом від інших банкнот. Зберігайте список серійних номерів, щоб передати його співробітникам правоохоронних органів після пограбування.

Якщо вас грабують

Якась особа наводить на вас пістолет і вимагає грошей. Що робити? Віддайте гроші. Ніколи не відмовляйте грабіжнику!

Якщо ви маєте беззвукову сигналізацію та можете непомітно її активувати, зробіть це. В іншому разі дочекайтеся, поки грабіжник вийде (користуйтеся сигналізацією відповідально. Надмірна кількість сигналів фальшивої тривоги може створити проблеми для правоохоронних органів і для вас).

За можливості дайте сигнал іншим працівникам – заздалегідь узгодьте сигнали для кожної надзвичайної ситуації. Ще раз наголошуємо: якщо грабіжник бачить вас, вичікуйте. Намагайтеся не робити різких рухів. Більшість грабіжників – так само знервована, як і ви.

Найважливіше, що потрібно робити, якщо вас грабують: спостерігати. Опис підозрюваного, який ви надасте правоохоронцям, може виявитись єдиною інформацією, яку вони матимуть у своєму розпорядженні.

Після пограбування

  • Зателефонуйте за номером 102.
  • Запишіть усе, що ви пам’ятаєте про грабіжника та пограбування: зовнішній вигляд грабіжника (зріст, вага, колір волосся та очей, шрами, татуювання, акцент, щось незвичне) і якомога більше інформації про його одяг, зброю та особливості поведінки. Постарайтеся згадати точні слова грабіжника і запам’ятати автомобіль, на якому він втік, а також напрямок його руху.
  • Не дозволяйте нікому наближатися до поверхонь або речей, яких міг торкатися грабіжник.
  • Повністю співпрацюйте зі співробітниками правоохоронних органів та прокурорами. Ваша допомога має ключове значення.