Фото без описуЗа офіційною інформацію від Національної служби здоров'я України (НСЗУ):

З 1 квітня почне діяти Програма медичних гарантій-2021. Розповідаємо, що змінюється у наданні амбулаторної допомоги ????

1? Медичний пакет з амбулаторної допомоги має назву “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”. З цього напряму виокремили стоматологічну допомогу та ведення вагітності в амбулаторних умовах. Тепер ці медичні послуги надаватимуться в межах інших пакетів. До речі, про ведення вагітності в амбулаторних умовах НСЗУ розповідали тут ? https://bit.ly/2QN3MAZ. Також порівняно з Програмою медичних гарантій-2020 у цьому році прописаний чіткий перелік лабораторних та інструментальних досліджень, які може отримати пацієнт безоплатно.

2? У межах пакету “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”пацієнт може отримати безоплатно наступні послуги:

???? консультації лікарів вузької спеціалізації. В тому числі - встановлення або зняття діагнозу, призначення або корекція медикаментозного лікування, динамічне спостереження за пацієнтами із хронічними захворюваннями;

???? необхідні лабораторні дослідження відповідно до того медичного напряму, в якому працює заклад;

???? інструментальні дослідження - також за умови, що у закладі є необхідне обладнання та фахівці;

???? медичну допомогу в умовах денного стаціонару та при зверненні до травмпунктів;

???? хірургічні операції в амбулаторних умовах;

???? ведення вагітності;

???? медико-генетичне консультування та лабораторне генетичне обстеження пацієнтів з підозрою на спадкову або вроджену патології (відповідно до напряму надання медичної допомоги закладом);

???? діагностику і лікування латентної туберкульозної інфекції;

???? обов’язкові профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років;

???? довідки, листки непрацездатності та направлення для проходження медико-соціальної експертизи та ін.

? Повний обсяг послуг в межах амбулаторного пакету можна подивитись на сайті НСЗУ ? https://bit.ly/30WVrMP.

3? Пацієнт має право безоплатно отримати всі необхідні йому лабораторні чи інструментальні дослідження, на які його направляє лікар. Пацієнт самостійно не обирає, які саме аналізи чи обстеження йому потрібно робити.

4? Лікарня, яка має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу, надає той обсяг медичних послуг, який властивий закладу відповідно до напряму надання медичної допомоги. Наприклад, у жіночій консультації пацієнтка має безоплатно здати усі аналізи та пройти всі призначені лікарем-гінекологом відповідні обстеження. Але такий заклад не надає медичні послуги за напрямом офтальмології. Всі ці послуги також гарантовані пацієнтам, отримати їх можна в іншому закладі, який уклад договір з НСЗУ і має відповідні потужності.

Також є важливим наявність певного обладнання та лікарів у штаті закладу. Це означає, що не в кожній лікарні, яка працює за договором з НСЗУ, може бути УЗД-апарат. Щоб уточнити наявність потрібного лікаря чи можливість зробити, те чи інше обстеження, радимо зателефонувати до медзакладу.

5? Амбулаторна допомога є безоплатною для пацієнта, якщо він або вона має електронне направлення від сімейного чи лікуючого лікаря. До деяких лікарів-спеціалістів пацієнт може потрапити без направлення. Це педіатр, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог та фтизіатр. Також без направлення пацієнт може звернутись до лікаря, у якого він перебуває під медичним наглядом. Детальніше про це розповідали тут ? https://bit.ly/3swXzH7.  "