ЩО ТАКЕ ПАТРОНАТНА СІМ’Я І ЯК СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

 

26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я. 

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.
Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.
Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

 

 

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною:

Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та порядку, визначених Кабінетом Міністрів України.

При влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя її батьки не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини.

 

Якщо ви небайдужі до долі дітей, які  тимчасово з різних причин не можуть проживати у рідній сім, маєте позитивний досвід виховання  власних дітей, не маєте судимості, стан вашого здоров`я дозволяє забезпечувати догляд та виховання дитини, готові пройти навчання з підготовки сімей -  кандидатів у патронатні вихователі, звертайтеся до КУ «Центр надання соціальних послуг».

 

Наша адреса: 52400, смт Солоне

вул.Гагаріна,7,

Тел.: (056 69) 2 11 93